Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mléčné výrobky netáhnou? Madetě loni klesl meziročně zisk o téměř 64 procent

Jihočeské Madetě loni klesl meziročně zisk o 63,7 procenta
ČTK
 ČTK

Největší česká mlékárna Madeta měla loni tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 6,88 miliardy korun. Meziročně klesly o pět procent.

Reklama

Zisk po zdanění klesl o 63,7 procenta na 77,26 milionu korun. Madeta nejvíce výrobků prodává v Česku, kde tvoří většinu tržeb. V zahraničí byly tržby 828,96 milionu korun. Mírně klesl počet zaměstnanců. Loni firma zaměstnávala 1327 lidí, předloni 1360.

Madeta má čtyři výrobní závody, v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Závody produkují více než 250 druhů výrobků, které tvoří celkový roční objem 350 milionů kusů. Do provozů k výrobě dováží téměř 400 milionů litrů mléka. Do zahraničí vyváží přibližně čtvrtinu produkce. Hlavními trhy jsou Libanon, Spojené arabské emiráty, ale i státy Evropské unie, dále vyváží do Asie, Afriky a Ameriky.

Každý ze závodů vyrábí specifické výrobky. Například v Plané nad Lužnicí vyrábí sýr holandského typu Madeland. Dále Primátor, Jihočeský eidam nebo Tylžský sýr a goudu. Mezi další sortiment patří Jihočeské máslo nebo Jihočeské pomazánkové. Závod disponuje zařízením na zahušťování syrovátky, takzvanou odparkou. Od roku 2018 vyrábí přírodní a tavené sýry a pomazánky.

V Jindřichově Hradci se zaměřují na výrobu mléčných dezertů jako Lipánek nebo Lahůdka, tvarohy, jogurty, zakysané smetany. Specialitou tohoto závodu je výroba zrajících sýrů Romadur a Jihočeský syreček. Českokrumlovský závod se zaměřuje na výrobu plísňového sýra niva, ročně vyprodukuje 2000 tun.

Reklama

V Pelhřimově vyrábí trvanlivou smetanu a mléko a také ochucené trvanlivé mléko. Tam v roce 2010 firma přesunula z Českých Budějovic výrobu mléka, smetany a podmáslí.

Lukáš Kovanda: Nenechte se mýlit, Česko není rájem levných potravin, jak se snaží prezentovat premiér

Potraviny v Česku jsou stále o desítky procent dražší než během roku 2021, tedy před nástupem inflační vlny. Klesají nyní nejrychleji v EU, neboť předtím stoupaly v rámci EU výrazně nadprůměrně.

Přečíst článek

Lesklokorka lesklá

Biohacking: Houba reishi má blahodárný vliv na lidské zdraví. Pomoci může i v boji s rakovinou

Medicinální houby jsou součástí východní medicíny po tisíciletí. V naší západní kultuře jsme zvyklí spíše chutné druhy hub konzumovat jako potravinu. Dnes houby sbíráme či i pěstujeme pro jejich kulinářské využití, ale můžeme je také používat jako léčivé prostředky. Jedna z těch nejznámějších a nejpoužívanějších medicínských hub je reishi, neboli lesklokorka lesklá.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme