Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mnohonásobný zájem a místy vyprodáno. Češi se vrhli na klimatizace

ilustrační foto
profimedia.cz
 ČTK

Vysoká poptávka po klimatizacích, ochlazovačích vzduchu a ventilátorech, která začala s příchodem extrémních teplot, stále trvá. Například na on-line srovnávači Heureka.cz je zájem o mobilní klimatizace za posledních 30 dní více než čtyřnásobný, v případě ochlazovačů vzduchu i pětinásobný. Vyplývá to z informací prodejců. Někteří obchodníci u části klimatizací, ochlazovačů vzduchu a ventilátorů hlásili tento týden na svých webech vyprodání skladových zásob či upozorňovali na delší dobu dodání.

Reklama

Ventilátory zákazníci na Heureka.cz vyhledávají oproti předchozímu měsíci téměř čtyřikrát více. Vysoké teploty ale podle mluvčího Martina Žabky zvedají poptávku i po jiných produktech - platí to například u přenosných lednic či výrobníků ledu, o které je za posledních 30 dní až dvakrát vyšší zájem. Klimatizace do aut pak zaznamenaly zvýšení poptávky o 65 procent, dodal.

"V posledních týdnech vzali lidé segment chlazení útokem a některé produkty tak mohou být na trhu dočasně nedostupné," uvedla mluvčí Datartu Petra Psotková. Většinu produktů má podle ní firma skladem či je postupně doplňuje.

Vedrům vzdoruje například i německý Hamburk. Na přehřátých zahrádkách je prázdno

Počasí zešílelo. Neděle byla historicky nejteplejším dnem planety Země, potvrzují to data klimatologů

Klimatologové naměřili v neděli nejvyšší průměrné teploty na Zemi, hodnoty překonaly předchozí rekord stanovený před rokem. Potvrzují to  údaje Evropské unie Copernicus Climate Change Service. Svět tak zaznamenal svůj nejteplejší den, a řada destinací u Středozemního moře čelí extrémnímu riziku požáru.

Přečíst článek

Obchodník Datart stejně jako Heureka upozornil na rostoucí popularitu ochlazovačů vzduchu. Oproti ventilátorům vzduch jen nerozvíří a na rozdíl od klimatizací jsou levnější, uvedl za firmu Pavel Janů. "Ochlazovače nedosahují výkonu ani komfortu přenosných klimatizací, ale jsou poměrně účinné a mnoho zákazníků je proto volí jako ekonomičtější variantu," řekl. Ojedinělé podle něj nejsou nákupy zařízení, které nabízí více funkcí, kromě chlazení také čistění a odvlhčení vzduchu nebo na zimu i topení.

Reklama

"Můžeme potvrdit nebývale silnou sezonu, pokud jde o prodej klimatizací na Allegro.cz i Mall.cz. Vysoká poptávka je pravděpodobně způsobena vysokými teplotami, zejména když se střídá mnoho horkých dnů za sebou, a předpokládáme, že vliv budou mít i stabilní ceny elektřiny. Tyto faktory mohou vést k dočasné nedostupnosti některých produktů. Doufáme, že se situace brzy vyřeší," uvedla Tereza Copers za společnost Allegro, pod kterou e-shop Mall patří.

Zákazníci e-shopu Mall podle Copers aktuálně dávají přednost klimatizacím před ventilátory. Jedním z důvodů je také to, že pro klimatizaci se zákazníci rozhodnou v momentě, kdy jsou vedra dlouhodobá, uvedla Copers. Co se útraty týče, většinou lidé volí produkty ve střední a vyšší cenové kategorii. "Někteří dodavatelé pro aktuální sezonu zvýšili ceny v jednotkách procent, u většiny však zákazníci zaplatí stejně jako minulou sezonu," doplnila.

Z prodejů klimatizací tvoří ty přenosné na e-shopu Alza většinu. "Nejrychleji roste střední cenový segment klimatizací od 8000 do 15 tisíc korun," uvedl divizní ředitel Martin Hadraba. Kvalitnější modely podle něj zákazníci upřednostňují i v případě ventilátorů.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Domy v horkém létě by měly ochladit nově vyvíjené materiály

Domy v horkém létě by měly ochladit nově vyvíjené materiály. Jinak se uvaříme nebo nás zruinují účty za klimatizaci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme