Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moravia Steel stojí o rychlé převzetí celé druhovýroby v Liberty. Hromadné výpovědi se odkládají

Huť Liberty Ostrava
ČTK
 ČTK

Skupina Moravia Steel - Třinecké železárny má zájem o rychlé převzetí celé druhovýroby v Liberty Ostrava. Apeluje na její zaměstnance, aby zatím nepodávali výpovědi. Skupina to uvedla v prohlášení po jednání s představiteli vlády o strategii výroby oceli v České republice. Má i strategický plán budoucího využití areálu prvovýroby ostravské huti.

Reklama

„Velmi si vážíme setkání s ministry, kteří významným způsobem překrývají problematiku výroby české oceli a zároveň aktuální situaci v druhé české huti - Liberty Ostrava. Na setkání jsme představili naše konkrétní kroky k rychlému převzetí druhovýroby ve společnosti Liberty Ostrava, což umožní významné části zaměstnanců společnosti setrvat v zaměstnání,” uvedl předseda představenstva Moravia Steel Petr Popelář.

Předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že v dané situaci jde o dobrou zprávu, znamenalo by to zachování podstatné části firmy.

Druhovýroba může představovat i více než polovinu z 5000 zaměstnanců. „Vnímáme to jako velice dobrou nabídku, a to z toho důvodu, že se o to zajímá vlastník, který má zkušenosti s ocelařinou v České republice, a věděl by, co s podnikem dělat,” řekl Slanina.

Skupinu Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka tvoří zejména společnosti orientované na hutnictví železa, kovoobrábění, strojírenskou výrobu a obchod se souvisejícími produkty. Do skupiny patří více než 20 společností, klíčovou firmou jsou Třinecké železárny (TŽ). Ty v současné době pracují na rozsáhlém dekarbonizačním projektu, který má zachovat výrobu kvalitní a zelené oceli.

Reklama

Byznys s ocelí už Chrenkovi miliardy nenese

Zisk skupiny Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka loni spadl pod 100 milionů korun z předloňských 5,6 miliardy. Firma se potýká s poklesem poptávky i vysokou inflací. Tržby klesly meziročně o necelých 12 procent na 66,6 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy skupiny zveřejněné ve Sbírce listin.

Přečíst článek

Co bude se zaměstnanci Liberty

„Synergie a možnosti využití obou areálů umožní zachovat v České republice maximální objem výroby oceli. Zároveň budou řešením pro komplexní dekarbonizaci ocelářského průmyslu v Česku,” uvedl generální ředitel TŽ Roman Heide.

Zároveň apeloval na zaměstnance Liberty Ostrava, kteří zvažují podání výpovědi, aby s tím ještě počkali. „Chápeme, v jak těžké situaci se zaměstnanci Liberty Ostrava nacházejí, ale s ohledem na jejich odbornost je jejich setrvání v současné chvíli klíčové,” uvedl Heide.

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část zaměstnanců, kterých má podnik zhruba 5000, je od té doby doma. V úterý Liberty Ostrava oznámila, že předložila odborům návrh na snížení počtu zaměstnanců. Podle odborů má odejít až 2600 lidí.

Stanjura věří v nabídku Moravia Steel na zachování výroby a části pracovních míst v Liberty

Existují reálné plány na zachování takzvané druhovýroby ve firmě Liberty Ostrava a podstatné části pracovních míst. Po jednání členů vlády s vedením společnosti Moravia Steel to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle něj existují strategické plány i pro prvovýrobu. Liberty Ostrava je od června v úpadku. Stanjura zdůraznil, že o postupu nerozhoduje kabinet, ale řešení má na starosti insolvenční správce.

Přečíst článek

Definitivní konec? Liberty Ostrava se chystá sfouknout koksovnu

Hutní firma Liberty Ostrava, která je od června v úpadku, chce zavřít koksovnu a chystá se propouštět. Podle odborářů by se propuštění mohlo týkat až 2600 lidí. Společnost má zhruba 5000 pracovníků. Firma návrh na snížení počtu zaměstnanců předložila odborům dnes. Liberty to oznámila v tiskové zprávě, kolika zaměstnanců by se propouštění mohlo týkat, v ní neuvedla.

Přečíst článek

Výrobní závod Liberty Ostrava v Kunčicích

Úřad práce chystá černý scénář pro případ hromadných výpovědí v Liberty

Úřad práce se chystá na možnost, že by zaměstnanci hutní společnosti Liberty Ostrava začali naráz podávat výpovědi. Připravuje se tak na případné zapsání většího počtu lidí do evidence nezaměstnaných a rychlé vyřizování podpor. Podle generálního ředitele úřadu práce Daniela Krištofa j je nutné mít i "černý scénář".

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme