Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mražené pečivo z Agrofertu kyne. Firma Profrost loni zdvojnásobila zisk

Mražené pečivo z Agrofertu kyne. Firma Profrost loni zdvojnásobila zisk
ČTK
 ČTK

Akciová společnost Profrost z koncernu Agrofert, která v Prostějově vyrábí hluboce zmražené pečivo pro obchodní řetězce, loni zdvojnásobila čistý zisk na 72,8 milionu korun z 36,5 milionu korun v roce 2022. Potravinářský podnik v roce 2023 zvýšil tržby o 16 procent na 584,3 milionu korun z předloňských 505,9 milionu korun, vyplývá z výroční zprávy společnosti Profrost.

Reklama

Profrost loni vyrobil 16.171 tun mraženého pečiva, meziročně o 1939 tun více. Předsedkyně představenstva firmy Simona Sokolová ve výroční zprávě uvedla, že podnik zvýšil prodej v České republice i na Slovensku, kam vyváží část produkce. Výsledek hospodaření Profrostu loni podle Sokolové pozitivně ovlivnila úsporná opatření a také zvýšení finančních výnosů mimo běžnou provozní činnost.

V předchozích letech se firma potýkala s růstem výrobních nákladů, hlavně energií, surovin a obalů. Loni se trend postupně otočil a některé položky na straně výrobních nákladů zlevnily. Většinu produkce, která zahrnuje pět desítek druhů pečiva určeného k dopečení, Profrost dodává obchodním řetězcům. V Česku loni firma prodala zmražené pečivo za 518,3 milionu korun a exportovala zboží za 66,2 milionu korun. Zaměstnávala v průměru 100 lidí.

Společnost Profrost byla Prostějově založena v roce 2006 a výrobu hluboce mraženého pečiva zahájila o rok později. Podstatou výroby mraženého pečiva je jeho rychlé zmrazení při teplotě minus 33 stupňů Celsia. Díky tomu trvanlivost pečiva činí šest až devět měsíců. V roce 2017 Profrost dokončil přístavbu budovy a instalaci čtvrté výrobní linky, která zvýšila výrobní kapacitu podniku a zároveň rozšířila sortiment výrobků. Výši této investice firma nezveřejnila. V podniku byly v předchozích letech postupně instalovány tři výrobní technologie, které mohou měsíčně zpracovat až 1000 tun mouky.

Farma Dvorce u Bruntálu

Firma Schrom Farms z Agrofertu žaluje kvůli dotacím ministerstvo zemědělství

Drůbežářský podnik Schrom Farms z holdingu Agrofert podal žalobu na ministerstvo zemědělství. Snaží se tak bránit tomu, že musel vrátit dotaci 1,6 milionu korun, kterou Česko nedostane proplacenou z fondů Evropské unie kvůli střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), informovaly weby iROZHLAS.cz a Český rozhlas-Radiožurnál.

Přečíst článek

Reklama

Mlékárně se daří

Do skupiny Agrofert v Olomoucké kraji patří také olomoucká mlékárna Olma a přerovská chemička Precheza. Olma loni zvýšila čistý zisk o 31 procent na rekordních 282,3 milionu korun. Tržby mlékárny v roce 2023 vzrostly na 4,447 miliardy korun z předloňských 4,418 miliardy korun. Naopak Precheza v roce 2023 vykázala pokles čistého zisku meziročně o 73 procent na 161 milionů korun. Tržby Prechezy se loni snížily o půl miliardy korun na 4,053 miliardy korun.

Zisk celého holdingu Agrofert, působícího v zemědělství, potravinářství či chemii, loni klesl o 84 procent na 2,09 miliardy korun a tržby o 14 procent na 212 miliard. Za poklesem tržeb je podle Agrofertu snížení prodejních cen. Do února 2017 vlastnil koncern přímo někdejší ministr financí a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.

Marek Hrabáč (ANO)

ANO vyloučilo obviněného Hrabáče. První tak vážný případ v hnutí, uvedl Babiš

Předsednictvo opozičního ANO rozhodlo o vyloučení obviněného chomutovského primátora Marka Hrabáče z hnutí. Po jednání vedení ANO to oznámil jeho předseda Andrej Babiš. Lídrem kampaně pro krajské volby v Ústeckém kraji bude místopředseda hnutí Richard Brabec, který je na kandidátce na 13. místě. Vést ji původně měl právě Hrabáč.

Přečíst článek

Policie kvůli možné manipulaci s tendry zadržela asi i chomutovského primátora

Korupce i ovlivňování zakázek. Policie zadržela více než deset osob, zřejmě i Babišova muže

Policie při zásahu kvůli podezření na manipulaci v zadávání veřejných zakázek zadržela přes deset lidí, mezi nimi také chomutovského primátora Marka Hrabáče (ANO). ČTK to řekla náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová. Policisté zasahují nejen v Ústeckém, ale také Moravskoslezském, Středočeském kraji a Karlovarském kraji. Jsou mimo jiné na karlovarském magistrátu, uvedl jeho mluvčí Jan Kopál.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme