Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Munice pro Ukrajinu v rámci české iniciativy vyšla zatím Česko na 866 milionů

Voják ukrajinské armády
ČTK
 ČTK

Česko na iniciativu na dodávky dělostřelecké munice na Ukrajinu přispělo téměř 866 miliony korun, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Peníze vyčleněné českou vládou budou podle ministerského předsedy vynaloženy na nákup munice od české společnosti STV Group.

Reklama

Fiala v úterý oznámil, že první zásilka munice před časem dorazila na Ukrajinu. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) dnes upřesnila, že šlo až o 50 tisíc kusů munice. Česko na doručení spolupracovalo s Německem. Resort v tiskové zprávě uvedl, že jde o první část z celkových 180 tisíc kusů munice financovaných z německého příspěvku.

Do iniciativy se dosud zapojilo 18 zemí, z toho 15 přislíbilo peníze, doplnila Černochová. S každým státem podepisuje ministerstvo obrany memorandum o porozumění, učinilo tak například s Litvou, Dánskem, Nizozemskem, Kanadou, Portugalskem, Belgií, Lotyšskem, Norskem, Lucemburskem, Islandem a Slovinskem.

Donald Trump

Tlak na Moskvu i Kyjev. Donald Trump přichází s plánem na ukončení války

Plán dvojice důležitých poradců Donalda Trumpa na ukončení bojů na Ukrajině počítá s vytvořením tlaku na Kyjev i na Moskvu. Ukrajinu by Washington varoval, že další americké zbraně dostane, jen když přistoupí na mírové rozhovory. Rusko zase, že pokud odmítne vyjednávat, zvýší USA svou podporu napadené zemi, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Na Ukrajinu budou podle Fialy pravidelně každý měsíc dodávány desetitisíce kusů munice. Cílem je dodat do konce roku až 500 tisíc kusů, tento počet je aktuálně finančně pokrytý, dodala ministryně.

„Česká republika si vzala za cíl sehnat munici v zemích, které třeba i někdy jsou zeměmi takzvaně vícero azimutů, nechtějí se jasně profilovat, že stojí na jedné či druhé straně. Na druhou stranu možnosti poskytnout munici ve prospěch Ukrajiny v těchto zemích jsou,“ poznamenala Černochová.

„Česká iniciativa nám také ukazuje a vznikla proto, že unie má ve svých kapacitách a možnostech určité nedostatky, třeba v oblasti výrobní kapacity v obranném průmyslu. Na to se musíme zaměřit, aby naše pomoc mohla být účinnější,“ doplnil Fiala.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme