Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Muži berou více než ženy hlavně na obchodních pozicích a v účetnictví

Muži berou více než ženy hlavně na obchodních pozicích a v účetnictví
iStock
 ČTK

Největší rozdíly ve mzdách mužů a žen jsou na obchodních pozicích a v účetnictví, vyplývá z analýzy mezd od personální agentury Grafton Recruitment. Více peněz berou podle dat Českého statistického úřadu muži zejména ve Zlínském, Královéhradeckém a Jihočeském kraji. Rozdíl v průměru v ČR činí 17,7 procenta, Česko je tak podle Eurostatu čtvrté nejhorší v Evropské unii.

Reklama

Ve Zlínském kraji činil rozdíl téměř 19 procent. Druhou a třetí příčku tohoto žebříčku zaujaly Královéhradecký a Jihočeský kraj s rozdílem 16 procent. Naopak nejmenší desetiprocentní rozdíl je v Karlovarském kraji. V absolutních číslech berou ženy ve Zlínském kraji o 7573 korun méně než muži, v Karlovarském kraji tento rozdíl činí 3679 korun. Částky vycházejí z mediánu, tedy střední hodnoty měsíčních mezd.

Podmínky na pracovním trhu se v Česku již několik let zhoršují

Malá flexibilita i genderová nerovnost. Pracovní podmínky českých zaměstnanců se zhoršují

V ČR se třetím rokem v řadě zhoršují podmínky na pracovním trhu, jsou desáté nejhorší v EU. Může za to hlavně malá flexibilita a velké nerovnosti v odměňování mužů a žen.

Přečíst článek

"Důvodů, proč jsou rozdíly v některých krajích větší než v jiných, může být mnoho. Od struktury zaměstnanosti v daném kraji, přes míru zastoupení mezinárodních firem až po porodnost a dostupnost předškolní péče," uvedla ředitelka marketingu Grafton Recruitment Jitka Kouba. Narovnání se podle ní blíží. Pomoci má směrnice EU, podle níž od června 2027 budou muset firmy s více než 150 zaměstnanci každý rok reportovat, že ve mzdách rozdíly nedělají. Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru.

Podle analýzy mezd uchazečů, kterým Grafton Recruitment v roce 2023 zprostředkoval práci na hlavní pracovní poměr, ženy účetní či na obchodní pozici berou o 22 procent méně než muži. Na pozici operátora ve výrobě analýza zaznamenala 16procentní rozdíl, na administrativních pozicích 12procentní, ve vývoji software pak čtyři procenta.

Reklama

Ženy v roli CEO

Ženy v Česku stále vydělávají o pětinu méně než muži na stejných pozicích. Covid situaci ještě přitížil

Platová nerovnost mezi muži a ženami se v Česku během covidové pandemie ještě prohloubila. Ženy jsou placeny výrazně hůře než jejich mužští kolegové na stejných pozicích, vydělávají v průměru o pětinu méně, uvádí studie PwC.

Přečíst článek

Rozdíly v odměňování žen a mužů podle ankety Grafton Recruitment vnímají téměř tři čtvrtiny respondentů. Jako důvody zmiňují historické či kulturní zvyklosti, rozdílné vyjednávací schopnosti nebo jednoduše diskriminaci pohlaví. Rozdíly jich nevnímá 27 procent. "Jde zejména o zaměstnance globálně působících firem, které i bez regulace ctí rovné odměňování a transparentnost," vysvětlila Kouba.

K dorovnání mezd přistupují zejména korporátní společnosti, které tento proces zažily již v zemích svého původu, popřípadě firmy, pro které je to interní hodnota, upozornil ředitel Grafton Recruitment Martin Malo. "Mezi sektory, kde se princip identického odměňování uskutečňuje, patří například podnikové služby, retail, telekomunikace, bankovnictví, ale například i výroba nebo logistika, především u níže nebo středně kvalifikovaných pozic," doplnil.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Průměrná mzda v Česku vzrostla ve 2. kvartále reálně o necelá čtyři procenta

České mzdy dál rostou, blíží se k hranici 46 tisíc. Nejvíce si polepšili zdravotníci

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Růst mezd v Česku překonal očekávání. Dále to nakopne spotřebu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme