Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na několika řekách v Česku stále platí nejvyšší stupeň ohrožení

V Česku platil dnes ráno některý z povodňových stupňů ještě na 55 místech
ČTK
 ČTK

V Česku platil ve čtvrtek ráno některý z povodňových stupňů ještě na 55 místech, na třetím nejvyšším stupni ohrožení je asi desítka míst.

Reklama

Lužnice pod rybníkem Rožmberk nad ránem vystoupala na úroveň označovanou za extrémní povodeň, která odpovídá padesátileté vodě. Stupeň ohrožení evidují vedle Lužnice, Nežárky, Blanice a Nové řeky v jižních Čechách, také čtyři místa na dolním toku Labe a rovněž Dyje v Trávním Dvoře pod vodní nádrží Vranov, vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před 8:00.

„Většina zasažených vodních toků klesá. V povodí Odry, Moravy, v povodí horního a středního Labe pod úrovní pro 3. SPA. Nad úrovní 3. SPA je ještě Dyje v profilu Trávní Dvůr, dolní tok Labe pod soutokem s Vltavou, toky v povodí Lužnice a Blanice v Husinci,“ uvedl ČHMÚ.

FOTOGALERIE: Povodně v Opavě

Reklama

Na měřicí stanici v obci Frahelž na Lužnici pod Rožmberkem se hladina řeky dostala na úroveň extrémního povodňového ohrožení nad ránem. Český hydrometeorologický ústav uvedl, že Lužnice ve Frahelži překročila limit pro padesátiletý průtok, tedy průtok, který je v dlouhodobém průměru dosažen nebo překročen jedenkrát za 50 let. Vzestup hladiny se v posledních hodinách zpomaluje. Hladina Nežárky, která je přítokem Lužnice, klesá.

Třetí povodňový stupeň dnes ráno na jihu Čech evidovaly na Lužnici také stanice Bechyně a Klenovice, dále Nežárka v Hamru, Nová řeka v Mláce a Blanice v Husinci.

Na Labi se drží stupeň ohrožení na dolním toku pod soutokem s Vltavou. Kolem 08:00 přetrvávalo ohrožení v Mělníku za soutokem, Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně. Meteorologové očekávají v Mělníku pokles pod třetí stupeň dnes odpoledne nebo večer, v Ústí nad Labem a v Děčíně v pátek.

Povodně v Česku

Jsou povodně v Evropě ničivější než v minulosti? Ne. Hrozbou je „nerůst“

Jsou povodně v Evropě ničivější než v minulosti? Ne, nejsou. Způsobují nižší ztráty na životech i ztráty finanční než v 19. nebo 20. století. Hrozbou je tedy „nerůst“, který by v budoucnu zbytečně zabíjel lidi a zbytečně zhoršoval životní prostředí.

Přečíst článek

„Nad úrovní druhého stupně povodňové aktivity je již jen Opava v Děhylově, dolní Morava, většina toku Dyje, toky v povodí Malše, Loučná v Dašicích a Chrudimka v Padrtech,“ uvedli meteorologové.

Rozsáhlé a ničivé záplavy po vytrvalém dešti o víkendu zasáhly zejména Moravskoslezský kraj a sever Olomouckého kraje, s výjimkou západu a severozápadu Čech se ale toky rozvodnily v celé republice. Jihočeské řeky se vrátily na povodňové stupně ohrožení v pondělí, když se déšť přesunul z Moravy nad Šumavu a Novohradské hory.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Primátor Opavy Navrátil: Škody po záplavách jsou v miliardách korun

Opava pod vodou. Škody po záplavách jsou v miliardách korun, uvedl tamní primátor

Přečíst článek
Povodně v Česku

Jsou povodně v Evropě ničivější než v minulosti? Ne. Hrozbou je „nerůst“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme