Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Sokolovsku vznikne testovací polygon pro drony. Bude jediný v Evropě

Testovací polygon pro drony na Sokolovsku bude jediným v Česku i Evropě
iStock
 ČTK

Polygon pro testování bezpilotních leteckých systémů, který má vzniknout u Nového Sedla na Sokolovsku, bude svého druhu jediným v Evropě. Možnost testování samotných přístrojů, ale i jejich koordinace s dalšími druhy letecké dopravy, se zatím jinde neprovádí. Uvedl to při podpisu memoranda o společném postupu ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Reklama

Na pozemcích Sokolovské uhelné, kde polygon vznikne, se pod něj podepsali i karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN), předseda Hospodářské komory (HKČR) Zdeněk Zajíček a předseda představenstva Sokolovské uhelné Jan Filip.

Unikátní prostor

„V České republice je celá řada výrobců bezpilotních leteckých prostředků, neboli dronů. Ale strádají tím, že nemají prostor, kde by to mohli testovat a rozvíjet svoje aktivity. A tohle je unikátní prostor, který by tak mohl sloužit a přilákat i pozornost výrobců z okolních států,“ uvedl Kupka.

Unikátní lokalita je to i podle ředitele Úřadu pro civilní letectví Davida Jágra. Jde o plochu, která je umístěna v neobydlené zóně dolového území, a tudíž nehrozí kontakt s obyvatelstvem. Plocha je navíc v dosahu karlovarského mezinárodního letiště a i vojenského újezdu Hradiště. Je tak možné na jediném místě zkoušet interakci hned tří druhů letecké dopravy, bezpilotní civilní, klasické letecké a armádní.

FOTOGALERIE: Výroba dronů na Ukrajině

Reklama

Předseda HK ČR Zajíček vyzdvihnul to, že jde o projekt společného postupu státní správy a privátního sektoru. Nositelem projektu testovacího polygonu bude Sokolovská uhelná, která na základě doporučení leteckých úřadů vybuduje infrastrukturu pro testování a bude polygon provozovat.

Ministr dopravy, ale i Hospodářská komora a Karlovarský kraj ale vidí ve vybudování polygonu pro drony i další dlouhodobý přínos pro region. Pokud zde najdou místo pro testování technologické firmy, je velká šance, že na sebe navážou nejen místní dodavatele, ale vytvoří i potřebu dalších pracovníků, studentů, později vzdělaných odborníků. Podle hejtmana Kulhánka jde přesně o projekt, který zapadá do plánů kraje na postupný odklon od těžby a zpracování uhlí k jiným průmyslovým oborům, zejména k těm, které s sebou přinášejí vyšší přidanou hodnotu, řekl dnes.

Zbraně Rusů mají většinu součástek z Číny, ale i z USA

Kyjev: Zbraně Rusů mají většinu součástek z Číny, ale i z USA

Přibližně 60 procent zahraničních součástek nalezených v ruských zbraních na ukrajinském bojišti se do Ruska dostalo z Číny. Podle agentury Reuters to uvedl poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Vladyslav Vlasjuk.

Přečíst článek

Náměstek ředitele pro strategickou komunikaci Rudolf Akopian drží model ukrajinského FPV dronu "General Chereshnya"

Nová zbraň Ukrajinců na ruském území. Tamní cíle ničí „roje dronů“

Ukrajina jako první na světě zavedla technologii „roje dronů“ a za poslední rok se jí podařilo zničit nebo poškodit více než 200 cílů na ruském území. V publikovaném komentáři pro ukrajinskou verzi časopisu Forbes to napsal ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov. Ukrajina se už třetím rokem brání rozsáhlé ruské vojenské agresi.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme