Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Šumavě hořel les. Nedaleko chalupy herce Miroslava Táborského vypukl požár

Ilustrační foto
Michal Fanta, HZS ČR
Michal Nosek

V šumavské lokalitě Nad Spálenou cestou vypukl lesní požár. Na místě již bylo osm hasičských vozů a dle neoficiálních informací se zvažoval i start vrtulníku. O požáru informovali hasiče místní hajní okolo šesté hodiny. Dle neověřených informací z místa se jedná o prostor 200 na 50 metrů a oheň již zachvátil i vzrostlé stromy. Příčiny požáru lesa ve správě Územního pracoviště Stožec zatím nejsou známé.

Reklama

Požár se hasičům podařilo uhasit ve večerních hodinách. Nyní odborníci vyhodnocují škody, které způsobil. U Spálené cesty hořela lesní plocha zhruba o rozloze náměstí v Českých Budějovicích, ale oheň nezpůsobil žádná zranění.

Správa Národního parku Šumava každoročně řeší zhruba desítku různě velkých zahoření. Nejedná se o požáry, ale třeba jen o malý oheň, který je způsobený buď přírodně, nebo častěji, lidským přičiněním. Požár vznikl u Spálené cesty nad vsí Ovesná, kde je orientačním bodem chalupa známého herce Miroslava Táborského. 

Vlastní hasiči

Správa paru disponuje vlastní vybavenou hasičskou jednotkou. "Jako jediná Správa v Čechách máme vlastní požární jednotku, máme dokumentaci zdolávání požárů. Dokument, který se schvaluje ve zvláštním řízení, nejen nám, ale i případným zasahujícím jednotkám říká, kudy a jak vést strategii boje s požárem. Máme i techniku, takže jsme v zásadě připraveni," již dříve popsal novinářům možnosti ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený. U požáru zasahovaly i další hasičské jednotky.

Řecké ostrovy již přestávají zvládat invazi turistů

Řeckým ostrovům hrozí kolaps. Chybí voda a nezvládají turistickou invazi

Od pandemie v letech 2020 až 2022 se cestovní ruch v celé Evropě znovu zrychluje. V přímořských letoviscích se tak zhoršily problémy se zásobováním, ulice jsou ucpané turisty i automobily a vznikají i další problémy. Některá oblíbená turistická místa se proto pokoušejí zmírnit tlak turistů poplatky, návštěvnickými stropy a dokonce dočasnými zákazy. Známky úspěchu jsou zatím nejasné, protože rekordní léto teprve začíná.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme