Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Seriál Elektromobilita: Kde hledat nejbližší nabíjecí stanice a další užitečné aplikace pro majitele elektroaut

Seriál Elektromobilita: Kde hledat nejbližší nabíjecí stanice a další užitečné aplikace pro majitele elektroaut
PRE, užito se svolením
 nst
nst

Připravili jsme pro vás užitečný přehled toho, kde hledat informace o nabíjecích stanicích pro elektromobily. A přidali jsme tipy pro nabíjení elektromobilu v Praze.

Reklama

S rostoucí popularitou elektrických aut se zvyšuje potřeba dostupných a snadno použitelných nabíjecích stanic pro elektromobily. Abyste se v džungli nabíječek neztratili, připravili jsme pro vás společně s AutosEU přehled aplikací a webů, kde najdete aktuální informace o nabíjecích stanicích. 

Prahu ovládla PRE 

Trhu s nabíjecími stanicemi dominují v Praze především PRE a ČEZ. Právě Pražská energetika (PRE) má v Praze nejhustější síť nabíjecích stanic pro elektromobily. Nabíječky najdete například v Hybernské ulici, na Karlově náměstí, na Národní třídě nebo v okolí Forum Karlín. Právě tam se nachází i rychlonabíječka s výkonem 50 kW. Aktuální ceník stanic PRE vám poskytne vždy čerstvé informace o tom, kolik vás bude nabíjení na konkrétním místě stát. 

Kryštof Kněžínek a Jakub Hotěk

Seriál Elektromobilita: Jak šel čas s elektromobily a co přinese jejich nejistá budoucnost

Chcete vědět vše o elektromobilech a elektromobilitě, ale nechcete číst desítky studií? Sledujte nový seriál Elektromobilita, který pro newstream.cz každý týden připravuje tým mladých podnikatelů AutosEU Jakuba Hotěka (vlevo) a Kryštofa Kněžínka.

Přečíst článek

V hlavním městě pak dále provozují nabíječky například ČEZ a E.ON. Obsazenost nabíjecích míst, dostupnost i ceny najdete vždy na webech těchto poskytovatelů. Coby majitel elektromobilu nebo (plug-in) hybridu máte navíc v Praze parkování zdarma na modrých a fialových zónách. 

Reklama

 Co říkají čísla? 

V České republice se aktuálně nachází přes 2 390 nabíjecích stanic pro elektromobily. Jejich počet se za poslední dva roky výrazně zvýšil a tento růst pokračuje i nadále. V roce 2023 přibylo v Česku 650 nových nabíjecích stanic pro elektromobily, což představuje nárůst o 16 procent oproti roku 2022. Nejvíce nových stanic vzniká v Praze, avšak tu následují města jako Brno, Mladá Boleslav nebo Ostrava. 

Kde hledat informace o nabíjecích stanicích? 

 Oficiální weby výrobců 

Spolehlivým zdrojem jsou samotní výrobci elektromobilů, jako je například Tesla, BMW nebo Nissan. Ti na svých stránkách poskytují vlastní mapy a seznamy nabíjecích stanic, které jsou kompatibilní s jejich vozidly. Například Tesla provozuje sít Supercharger, jejíž stanice jsou zahrnuté v navigačních systémech elektromobilů. 

Dále pak sledujte provozovatele jako Ionity, ChargePoint nebo EVgo, kteří mají nabíjecí stanice, a měli by tak poskytovat informace o cenách i kompatibilitě. 

Aplikace pro elektromobily věnující se nabíjení 

Najít i sdílet informace o nabíjecích stanicích po celém světě mohou uživatelé PlugShare. Otevřená databáze nabíjecích stanic, kterou mohou uživatelé upravovat a aktualizovat je zase Open Charge Map. Podrobné mapy nabíjecích stanic včetně uživatelských recenzí a fotek pak najdete v ChargeMap

  • PlugShare: Umožňuje vyhledávat nabíjecí stanice, sdílet hodnocení a fotografie, a plánovat trasy s ohledem na dostupnost nabíjecích stanic. 
  • ChargePoint: Nabízí informace o nabíjecích stanicích, umožňuje rezervaci a platby přímo prostřednictvím aplikace. 
  • Tesla: Speciální aplikace pro majitele Tesly, která zahrnuje navigaci k Superchargerům, sledování stavu nabití a další funkce. 
  • EVgo: Poskytuje informace o nabíjecích stanicích s možností rezervace a placení. 
  • ChargeMap: Umožňuje vyhledávat a hodnotit nabíjecí stanice, plánovat trasy a poskytuje informace o cenách a dostupnosti. 
  • GreenWay: Usnadní vám cestování s elektromobilem po Slovensku.  

Pár tipů k nabíjení elektromobilu 

Před delší cestou si alespoň namátkově naplánujte trasu s ohledem na dostupnost nabíjecích stanic, jejich provoz a cenu. Někteří provozovatelé nabízejí speciální karty nebo členství, které vám umožní levnější nabíjení.  

Před použitím nové nabíjecí stanice se podívejte na hodnocení a recenze předchozích uživatelů. Vždy se ujistěte, že nabíjecí stanice je kompatibilní s vaším vozidlem, jelikož různé stanice mohou mít různé typy konektorů. 

Autorkou textu je Simona Vlčková, AutosEU

Elektromobil, ilustrační foto

Češi se teprve učí jezdit na elektřinu. Dobíječky přitom mají přímo "u nosu"

V Česku je registrováno téměř 6,6 milionu osobních aut, z toho necelých 30 tisíc jsou elektromobily. Čechy od pořízení auta na baterky často odrazuje vyšší cena. A taky obava, kde budou auto dobíjet. Veřejných dobíjecích bodů přitom v ČR rapidně přibývá, je jich už přes pět tisíc. Velmi aktivní je v jejich budování ČEZ a také Pražská energetika.

Přečíst článek

Elektromobily a daně: Jaké jsou finanční benefity pro majitele?

Elektromobily a daně: Jaké jsou finanční benefity pro majitele?

V současnosti, kdy se stále více lidí obrací k elektromobilitě, je důležité pochopit, jak elektrická auta zapadají do daňového systému a jak mohou podnikatelé využít potenciálních úlev a dotací. Tato otázka je stále aktuální vzhledem k rostoucí nabídce elektromobilů na trhu a změnám v legislativě, které ovlivňují jejich ekonomickou výhodnost.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Elektromobilem k moři. Nebojte se toho, není to žádná kovbojka, vzkazují cestovatelé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme