Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Napětí v jižním Polsku. Nad městem Nisa se protrhla nádrž, záplavy už mají pět obětí

Napjatá a místy kritická situace panuje v jihozápadním Polsku zasaženém záplavami
ČTK
 ČTK

Napjatá a místy kritická situace panuje v jihozápadním Polsku zasaženém záplavami. Městu Nisa hrozí druhá povodňová vlna, protože několik kilometrů nad ním nápor vody nevydržela nádrž. Starosta Opole kvůli zhoršující se situaci na Odře vyhlásil povodňový poplach. Záplavy si podle dosavadních informací vyžádaly životy zřejmě pěti lidí.

Reklama

Zatím poslední obětí živlu je jednasedmdesátiletý Krzysztof Kamiński - chirurg a primář jednoho z oddělení okresní nemocnice v Nise, který se o víkendu nevrátil domů ze služby, napsal list Rzeczpospolita. Lékařovo tělo našli v noci na dnešek poblíž ulice, která byla o den dříve celá pod vodou, píše deník. Povodně si v Polsku podle něj vyžádaly zřejmě také životy dalších čtyř lidí: dvou mužů a dvou žen. List ovšem zároveň upozornil, že zatím není jisté, že všechna tato úmrtí přímo souvisejí s povodní.

Podobně se vyjádřil mluvčí ministerstva vnitra, když podle agentury PAP hovořil o čtyřech obětech. „Ale nechci generalizovat, že příčinou všech těch úmrtí je povodeň,“ řekl Jacek Dobrzynski.

Znovu se zhoršila situace na Kladské Nise nad městem Nisa. Provalila se propust mezi dvěma nádržemi nad městečkem Paczków. Radnice nařídila evakuaci části obce. V Nise ležící o několik kilometrů níže po proudu řeky se po 13:00 rozezněly sirény varující obyvatele před nárůstem hladiny. Úřady je vyzvaly, aby se odebrali do bezpečí.

FOTOGALERIE: Jaká je situace na jihu Polska?

Reklama

Pitná voda není

V Nise byla situace těžká už v neděli večer a hasiči například evakuovali celou nemocnici. Zdravotnické zařízení zůstává mimo provoz, upozornilo vedení města. Lidé v Nise jsou bez dodávek pitné vody, protože poškozená je pravděpodobně vodárenská síť.

V Opoli hladina Odry nad ránem překročila šest metrů. „Vyhlášení protipovodňového poplachu znamená další sledování valů a technických zařízení a také povolání všech záchranných složek do nepřetržité pohotovosti,“ uvedl opolský starosta Arkadiusz Wiśniewski.

Povodně zasáhnou rozpočet. Stanjura zvažuje jeho změnu

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nevylučuje možnost novely zákona o státním rozpočtu na letošní rok kvůli škodám způsobeným povodněmi. Podle Stanjury bude záležet na celkové výši škod, odhaduje je v řádu desítek miliard korun. Debatu o případné úpravě letošního rozpočtu zahájí podle Stanjury vláda na dnešním večerním mimořádném zasedání.

Přečíst článek

Jako „stav zoufalství a velkého lidského dramatu“ popsal reportér serveru onet.pl situaci v Kladsku, jehož centrum se v neděli ocitlo pod vodou. „Představte si, že úroveň Nisy pro vyhlášení poplachu je 2,5 metru. Ve strašném roce 1997 voda dosáhla úrovně 6,5 metru, včera (v neděli) jsme měli osm metrů,“ uvedl reportér. Dodal, že dnes ráno co chvíli ve městě vydatně pršelo. Polský hydrometeorologický ústav upřesnil, že hladina Kladské Nisy se v Kladsku dostala o skoro 150 centimetrů výše než při katastrofální povodni v roce 1997. Velká voda podle něho nyní poškodila i automatické zařízení pro měření množství vody.

V Dolnoslezském vojvodství záchranáři dosud evakuovali přes 3190 lidí, uvedl šéf regionu Maciej Awižeń. V okrese Kladsko jsou nadále místa, kam se záchranáři nedokážou dostat ani na člunech. Uvázlé lidi se tam pokusí evakuovat pomocí vrtulníků, řekl mluvčí hasičů Karol Kierzkowski.

Polské ministerstvo školství informovalo, že v oblastech zasažených záplavami dnes zůstalo zavřeno více než 350 školek a škol.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Primátor Opavy Navrátil: Škody po záplavách jsou v miliardách korun

Opava pod vodou. Škody po záplavách jsou v miliardách korun, uvedl tamní primátor

Přečíst článek
Povodně v Česku

Jsou povodně v Evropě ničivější než v minulosti? Ne. Hrozbou je „nerůst“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme