Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Napravte chybné kroky“. Čína vyzvala Kanadu, aby zrušila cla na dovoz elektromobilů

Peking se ohradil proti kanadským clům na elektromobily, vyzval k jejich zrušení
ČTK
 ČTK

Čínské ministerstvo obchodu se ohradilo proti clům, která se na dovoz elektromobilů a na dovoz ocelových a hliníkových produktů chystá od října zavést Kanada. Opatření naruší stabilitu dodavatelských řetězců a globální ekonomický systém, uvedl mluvčí ministerstva. Zároveň Kanadu vyzval, aby od cel ustoupila, informuje agentura Reuters.

Reklama

„Čína naléhavě vyzývá Kanadu, aby okamžitě napravila své chybné kroky,“ řekl mluvčí. Peking také míní, že ochranářská opatření porušují pravidla mezinárodního obchodu.

Uvalení cel na dovoz elektromobilů a produktů z hliníku a oceli z Číny kanadský premiér Justin Trudeau oznámil v pondělí. Dovozní clo na elektromobily má činit 100 procent a na ocel a hliník 25 procent.

Do Kanady se teď z Číny dovážejí pouze elektromobily od amerického výrobce Tesla. Na jeho vozidla z továrny v Šanghaji se zatím vztahovalo šestiprocentní clo, uvedla minulý týden kanadská stanice CBC.

Ottawa v červenci vedla konzultace ohledně možné reakce na výrazný globální vzestup čínských výrobců elektromobilů. Kanadská média už v té době zmiňovala zavedení cel jako jednu z možností.

Reklama

Čínský humanoidní robot má stát tolik jako menší auto a chystá se do výroby

Čínský humanoidní robot má stát tolik jako menší auto a chystá se do výroby

Robot, který se svými pohyby zřejmě nejvíc přiblížil člověku, by mohl pracovat v domácnosti a také pomoci v péči o nemocné a staré lidi.

Přečíst článek

Kanadská vicepremiérka Chrystia Freelandová v pondělí řekla, že Kanada bude jednat ve shodě se svými spojenci ve Spojených státech a v Evropské unii, protože Severní Amerika má integrovaný automobilový sektor. Prohlásila také, že vláda zajistí, aby se Kanada nestala dumpingovým odbytištěm pro nadměrnou nabídku z Číny.

Opatření, které Kanada zavádí, přichází po podobném kroku ze strany USA a EU. Evropská komise (EK) na začátku července uvalila na dovoz elektromobilů z Číny nad rámec běžných desetiprocentních cel prozatímní dodatečná cla až 37,6 procenta platná po dobu maximálně čtyř měsíců. Návrh konečných cel zveřejněný minulý týden předpokládá, že by měla maximální sazba činit 36,3 procenta.

Spojené státy v květnu oznámily zvýšení cel na dovoz elektromobilů z Číny z 25 na 100 procent. Zvýšily také cla na dovoz počítačových mikročipů, zdravotnických produktů, některých výrobků z oceli a hliníku a na další položky.

Čína schválila výstavbu 11 jaderných reaktorů

Čína míří za prvenstvím v jaderné energetice. Jedenáct bloků postaví za pět let

Čínská vláda schválila výstavbu 11 nových jaderných reaktorů, která si vyžádá investice minimálně za 220 miliard jüanů (zhruba 700 miliard korun). S odvoláním na čínská média o tom informoval německý list Handelsblatt.

Přečíst článek

Přísně tajné. Biden schválil novou jadernou strategii, cílí na odstrašení Číny

Americký prezident Joe Biden v březnu schválil přísně tajný strategický jaderný plán, který s ohledem na rozšiřování čínského jaderného arzenálu přeorientovává americkou strategii na odstrašení Pekingu, napsal dnes americký list The New York Times (NYT).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Krvavá lázeň akcií Volkswagenu. Jsou níž než za covidu či během aféry Dieselgate

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme