Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejvýnosnější letní brigáda? Hlídání dětí, psů a koček či programování

Brigádníci najdou uplatnění v gastronomii
ilustrační foto Newstream,cz
Michal Nosek
nos

Čas prázdnin a s nimi spojených letních brigád se blíží. Volná místa v nabídce internetových portálů zatím ještě jsou. Zaměstnavatelé shání na letní provoz zejména brigádníky na pozice prodavače, pokladní, číšníky, servírky, pomoc do kuchyně, dělníky i pracovníky do administrativy. Nejlépe ohodnocené jsou tradičně pozice třídění balíků, balení a doplňování zboží nebo práce pokladní.

Brigádníci jsou ale často vybíraví, chtějí méně náročné pozice jako je řidič, kurýr, delegát cestovní kanceláře či recepční. Dobře se dá vydělat i doučováním, hlídáním dětí či domácích zvířat a prací hostesky na různých letních akcích, dobře se mohou na brigádách v oboru uplatnit i studenti výpočetní techniky. Ti mohou dostat až 300 korun na hodinu. Více než 200 korun na hodinu si vydělají hostesky na promoakcích, či studentky a studenti, kteří se věnují doučování.

Řada  studentek a studentů středních a vysokých škol si potřebuje přes léto přivydělat. Hledání té správné brigády si však není třeba nechávat na poslední chvíli, koncem června či začátkem července už může být pozdě. Mezi aktuálně zveřejněnými více než dvěma tisíci nabídkami na pracovním portálu Prace.cz hledají firmy nejvíce v prodeji, obchodě a administrativě, ale i v gastronomii a ve výrobě a na stavbách. Další tradiční uplatnění naleznou brigádníci v zemědělství. 

Trvalky jsou prodej, obchod, gastronomie a pohostinství

„Letos mají brigádníci největší šanci získat práci na pozicích prodavač, pokladní, administrativní pracovník a dělník. Následují pozice v gastronomii: číšník, servírka a kuchař, hodně poptávaná je i pozice zaměstnance provozu restaurace či pomocná síla do kuchyně, což koresponduje s růstem nabídky gastronomických služeb v turisticky exponovaných lokalitách,“ říká Tomáš Pavlíček z portálu Práce.cz a dodává: „Velký zájem zaměstnavatelů je také o řidiče a skladníky.“

Práce v logistice a skladech je hodně celý rok, nyní zde firmy potřebují vykrýt činnosti svých kmenových zaměstnanců, kteří budou čerpat dovolenou. Žádaní jsou také pracovníci ostrahy ze stejných důvodů, léto je navíc hlavní sezónou hudebních festivalů a dalších velkých kulturních či sportovních akcí, kde jsou právě pracovníci ostrahy potřeba.

Láká práce za volantem či u moře

Nabídka pracovních pozic nekoresponduje ale vždy s přáními uchazečů o práci. „Zájemce o brigádu láká často rozmanitější práce: jako řidič, kurýr či delegát cestovní kanceláře, nebo naopak pohodovější práce na recepci či jako fakturantka,“ dodává personalista.

Podle dat portálu Platy.cz si například pomocná síla do kuchyně vydělá v průměru 150 korun na hodinu, dělník 170 korun na hodinu, pracovník ostrahy 175 korun na hodinu, číšník 183 korun na hodinu. Prodavač pak 184 korun na hodinu, skladník 188 korun na hodinu, delegát cestovní kanceláře 193 korun na hodinu, administrativní pracovník 195, řidič 205 korun a kurýr 215 korun na hodinu. 

Sklizeň chmele na chmelnicích JZD Očihov v šedesátých letech

RETRO: Chmelové brigády dříve neodmyslitelně patřily k létu středoškoláků. Jak probíhaly?

Chmelové brigády patřily mezi fenomény šedesátých let a byly pro středoškoláky zároveň také příležitostí, jak ukázat svou houževnatost a samostatnost. Není proto divu, že na ně dodnes mnoho lidí nostalgicky vzpomíná. Většina dnešních dospělých se totiž shoduje, že při nich zdaleka nešlo jen o sběr chmele jako takový, ale že prostor při nich dostávaly také četné zážitky dospívajících. Načerpejte tuto nezapomenutelnou atmosféru ve fotogalerii.

Přečíst článek

„Mnoho studentů a studentek s hledáním letní brigády čeká, až skončí školní rok. A to již mohou být nejlepší místa obsazená. Vyplatí se tedy vybírat již v první polovině června,“ shodují se oslovení personalisté.

Letiště Praha má před začátkem letní sezony nedostatek personálu.

Nejsou lidi. Letišti Praha chybí personál, přitom očekává silnou letní sezonu

Letiště Praha má před začátkem letní sezony nedostatek personálu, chybí mu asi 80 pracovníků. Po covidové krizi je těžké získat lidi zpět, řekl ředitel letiště Jiří Pos. Přitom letiště očekává silnou letní sezonu. Odhaduje, že za červenec a srpen odbaví přes tři miliony cestujících.

Přečíst článek

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

Fyzikové vytvořili foie gras, která méně ubližují drůbeži. A labužníci nepoznají rozdíl

Přečíst článek
Ritz-Carlton Doha

REPORTÁŽ: Ritz-Carlton Doha je luxusním útočištěm na soukromém ostrově

Přečíst článek
Doporučujeme