Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německý průmysl nemá dostatek zakázek

Výroba v továrně Volkswagen
ČTK
 ČTK

Podnikatelská nálada v Německu se tento měsíc opět zhoršila. Index podnikatelského klimatu, který sestavuje mnichovský ekonomický institut Ifo, klesl už několikátý měsíc za sebou, a to na 85,4 bodu ze srpnových 86,6 bodu. Horší je i hodnocení současné situace a očekávání do dalších měsíců, dodal institut.

Reklama

Data vycházejí z pravidelného průzkumu mezi zhruba devíti tisíci podnikateli a manažery německých firem. V srpnu sice institut původně uváděl, že se nálada zhoršila čtvrtý měsíc za sebou, což by znamenalo, že v září došlo poklesu popáté v řadě. Nicméně po revizi se ukázalo, že v květnu index neklesl, pouze stagnoval. To znamená, že teprve v září se nálada zhoršila čtvrtý měsíc za sebou.

Index podnikatelské situace, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci vlastního podnikání, za poslední měsíc klesl o dva body bodu na 84,4 bodu.

Index očekávání, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí výhled ekonomiky i vlastního podnikání na nejbližších šest měsíců, klesl z z 86,8 bodu na 86,3 bodu.

Ve zpracovatelském průmyslu index klesl na nejnižší úroveň od června 2020. Jako výrazně horší podniky v tomto odvětví hodnotí svoji aktuální situaci a mnohem pesimističtější jsou i očekávání do příštích měsíců.

Reklama

Nedostatek zakázek

„Problém vidíme zejména v průmyslu. Průmyslové firmy nemají dostatek zakázek, což souvisí se slabým exportem do Číny i nedostatkem investic v Německu,“ uvedl ředitel institutu Clemens Fuest.

Nálada se zhoršila i ve službách a v maloobchodě. Naopak ve stavebnictví se index zvýšil. I tak ale zůstává v jasně záporných hodnotách.

Německo představuje pro Českou republiku největšího obchodního partnera. Hrubý domácí produkt (HDP) země se v loňském roce snížil o 0,2 procenta. Ve druhém čtvrtletí ekonomika klesla o 0,1 procenta a vláda za celý rok očekává pokles HDP o 0,2 procenta.

Peking tlačí na čínské automobilky, aby zastavily svoji expanzi v EU

Peking tlačí na čínské automobilky, aby zastavily svoji expanzi v EU

Čínská vláda vyvíjí tlak na své domácí automobilky, aby zastavily dosud probíhající expanzi v zemích Evropské unie. Oficiálním důvodem má podle agentury Bloomberg být rostoucí napětí v obchodních vztazích EU a Číny. EU letos zavádí vysoká, až 45procentní cla na čínská elektroauta. Peking slibuje odvetu.

Přečíst článek

Počet elektromobilů na silnicích v Norsku poprvé překonal počet benzinových aut

Elektromobily budou v EU dostupnější. Češi na ně ale pořád nebudou mít

Cestou k úspěšnému přechodu na elektromobilitu i k překonání krize automobilového průmyslu není slevit z ambiciózních cílů a regulí, tvrdí s odvoláním na odborníky na ekologickou dopravu evropský magazín The European Correspondent. Vývoj prý povede k větší konkurenceschopnosti elektromobilů. Evropský trh je však rozmanitý, a co je levné ve Stockholmu, nemusí být levné i v Praze.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem.

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme