Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německý zbrojař Rheinmetall dostal největší zakázku ve své historii

Rheinmetall
Profimedia
 ČTK

Německý zbrojní koncern Rheinmetall dostal největší zakázku za dobu své existence. Německá armáda s ním uzavřela rámcovou smlouvu na dělostřeleckou munici až za 8,5 miliardy eur (téměř 212 miliard korun), uvedla firma, která vyrábí mimo jiné tanky Leopard.

Reklama

Největší německá zbrojovka měla od loňského července uzavřenou rámcovou dohodu na maximálně 1,3 miliardy eur. Ta je teď navýšená o 7,2 miliardy eur.

Počet objednaných nábojů, které mohou být vystřeleny na vzdálenost 40 kilometrů a mají ráži 155 milimetrů, nebyl upřesněn. Podle agentury DPA pravděpodobně půjde o několik milionů. Vyrábět se budou především v Unterlüssu v Dolním Sasku.

Munice i na Ukrajinu

Munice má naplnit relativně prázdné sklady Bundeswehru a velká její část má směřovat také na Ukrajinu. Země napadená Ruskem již dodávky munice z Německa obdržela a další dodávky mají v budoucnu následovat.

Dodávky podle nyní platné rámcové dohody mají začít na začátku roku 2025. První tranše má hodnotu 880 milionů eur. Není jasné, jak dlouho bude rámcová dohoda platit, píše DPA. Smlouva uzavřená v loňském roce měla platnost šest let.

Reklama

Rheinmetall vyrábí také tanky, vojenská nákladní vozidla a děla. Tržní hodnota firmy se od začátku ruské invaze více než zečtyřnásobila.

SU-57

Problém pro ruské letectvo? Ukrajinci našli slabá místa a útočí i ve vnitrozemí

Nedávný útok ukrajinského dronu zřejmě poškodil jednu, možná dvě vzácné ruské neviditelné stíhačky na letecké základně hluboko v týlu ruského území. Tento úder poukázal na problém ruského vojenského letectva. Bez ohledu na to, kolik má letadel, musí je mít někde zaparkovaná. A dokonce i stovky kilometrů hluboko na ruském území mohou na tyto letecké základny zaútočit levné drony, napsal server Business Insider.

Přečíst článek

Rusko a KLDR si slíbily bezodkladnou vojenskou pomoc ve válce

OBRAZEM: Dohoda o spolupráci ve válce i projížďka autem. Putin v KLDR způsobil poprask

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil poprvé od července 2000 Severní Koreu. Se svým protějškem Kim Čong-unem podepsal dohodu o spolupráci, ale také se projeli autem. Oba státníci společně shlédli například i vojenskou přehlídku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme