Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nepodceňujte výměnu motorového oleje. Proč a jak často jej měnit?

Motorový olej: Proč a jak často jej měnit?
AdobeStock
Komerční spolupráce

Motor se bez oleje neobejde – zajišťuje mazání jednotlivých částí, snižuje tak tření a opotřebení. Zároveň motor chrání před korozí. Postupem času ale olej ztrácí své vlastnosti, proto je důležité ho pravidelně měnit.

Reklama

Jak často měnit olej?

Pokud chcete mít zcela jasno, kdy vyměnit motorový olej, interval najdete v manuálu od výrobce. Nicméně obecně se doporučuje výměna po ujetí 10 až 15 tisíc kilometrů. Ovšem pokud chcete o své vozidlo pečovat co nejlépe, tento interval můžete klidně zkrátit.

Zejména, pokud často jezdíte ve městě či si užíváte sportovnější jízdu. To vše totiž vede k rychlejšímu znečištění oleje, jeho kvalita tak rychleji klesá. Proto je dobré zajistit výměnu každých 5 až 8 tisíc najetých kilometrů.

Nicméně nejde pouze o vzdálenost. Pokud jezdíte zejména krátké trasy a máte malý nájezd, nečekejte zbytečně s výměnou oleje. Měli byste ho vyměnit alespoň jednou ročně, nehledě na najeté kilometry. Postupem času totiž olej ztrácí své vlastnosti, i když tolik nejezdíte.

Další důležité faktory

Nabízí se i další faktory, kvůli kterým byste měli zvážit dřívější výměnu oleje. Jde zejména o stáří vozu – u starších aut s vyšším nájezdem většinou dochází ke znečištění rychleji. Určitý vliv má i počasí – chladné a vlhké prostředí je příznivější než teplé a prašné.

Reklama

Interval můžete také přizpůsobit dle typu oleje – ty syntetické totiž obvykle vydrží déle než ty minerální. Vyplatí se investovat do kvalitního produktu. Vždy volte správnou viskozitu. Tento údaj také najdete v manuálu ke svému vozidlu.

Navíc nezapomínejte na výměnu olejového filtru. Ten zachytává nečistoty a má tak důležitou roli. Ideálně byste ho měli měnit společně s olejem. Celý proces lze zvládnout svépomocí, nicméně v servisu to za vás vyřeší bez starostí.

Pro lepší chod motoru 

Pravidelnou výměnu byste neměli podceňovat. Postupem času olej ztrácí mazací schopnosti. Kvůli tomu se části motoru více opotřebovávají a zkracuje se jejich životnost. Navíc se mohou přehřívat, hrozí pak poškození těsnění či hlavy motoru.

Tip: Kvalitní náhradní autodíly, náplně i autodoplňky naleznete na e-shopu Autodilyvojkov.cz.

Ačkoli jde o značný výdaj, z dlouhodobého hlediska se vám vyplatí. Předejdete totiž závažnějším poruchám. Navíc tak můžete snížit spotřebu paliva. Znečištěný olej totiž snižuje účinnost motoru, s tím se pak zvyšuje spotřeba.

Pravidelná údržba

Mezi výměnami je vhodné jednou za čas zkontrolovat hladinu oleje. To zvládnete během chvilky s pomocí měrky. Hladina může být nízká, pokud má vozidlo technickou závadu. Díky měření můžete zkontrolovat i vlastnosti oleje – pokud je černý či tmavě hnědý, je čas na výměnu. Světle hnědá barva je v pořádku.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme