Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nová zbraň Ukrajinců na ruském území. Tamní cíle ničí „roje dronů“

Náměstek ředitele pro strategickou komunikaci Rudolf Akopian drží model ukrajinského FPV dronu "General Chereshnya"
ČTK
 ČTK

Ukrajina jako první na světě zavedla technologii „roje dronů“ a za poslední rok se jí podařilo zničit nebo poškodit více než 200 cílů na ruském území. V publikovaném komentáři pro ukrajinskou verzi časopisu Forbes to napsal ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov. Ukrajina se už třetím rokem brání rozsáhlé ruské vojenské agresi.

Reklama

„Jsou mezi nimi řídící stanoviště, letiště, lodě, systémy protivzdušné obrany a místa, kde se nachází ruský vojenský personál. Přinutili jsme nepřítele přemístit svá letadla na letiště vzdálená 250 kilometrů od hranic,“ uvedl Umerov s odkazem na místa, která podle něj Ukrajinci zasáhli pomocí bezpilotních strojů.

FOTOGALERIE: Podívejte se na výrobu ukrajinských FPV dronů „General Chereshnya“

Až sto dronů najednou

Ukrajina v posledních měsících navýšila počet rozsáhlých vzdušných útoků na ruské území. Při několika nedávných úderech použila najednou více než 100 bezpilotních letounů, píše server The Kyiv Independent a připomíná útok u města Toropec v Tverské oblasti, kde ukrajinské drony podle tajné služby SBU minulý týden zasáhly rozsáhlý sklad zbraní.

Reklama

Umerov dále napsal, že po řadě ukrajinských útoků se stáhly ruské lodě z poloostrova Krym, který Rusové v rozporu s mezinárodním právem anektovali už v roce 2014. „Bez plnohodnotné flotily jsme za poslední rok zničili deset ruských hladinových plavidel/člunů a jednu ponorku,“ podotkl. Ukrajina používá v Černém moři při útocích na ruské lodi také bezpilotní plavidla s výbušninami.

Ukrajinské bezpilotní letouny dnes překonávají vzdálenost přes 1000 kilometrů a dosahují Murmanska nebo Povolží, přičemž ničí mimo jiné ruské ropné rafinerie, píše Umerov v textu, kde vyzvedává ukrajinské vojenské úspěchy za rok jeho působení v čele resortu obrany. Forbes uvedl, že dal ministrovi příležitost svou práci obhájit poté, co ho někteří členové ukrajinské občanské společnosti zkritizovali v článku, kde jeho úřad nazvali „ministerstvem chaosu“.

Rusko neprovede testy jaderných zbraní, pokud se k nim neuchýlí Washington

Kreml se opět vyjádřil k použití jaderných zbraní. Záleží prý na USA

Rusko neprovede testy jaderných zbraní, pokud se k nim neuchýlí Washington, prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Učinil tak v době, kdy se objevily spekulace, že by Kreml mohl upustit od postsovětského moratoria na jaderné testy, zatímco západní země zvažují, zda povolí Kyjevu, aby jejich zbraněmi mohl udeřit na území Ruska, podotkla agentura Reuters.

Přečíst článek

Umerov připomíná ukrajinskou ofenzívu v ruské Kurské oblasti, zastavení ruského útoku na severu Charkovské oblasti či budování ukrajinského obranného sektoru. „Dnes je každá druhá munice na frontě vyrobena na Ukrajině. Zatímco v roce 2023 činil podíl ukrajinské munice 18 procent, v roce 2024 se zvýšil na 41 procent,“ dodal ministr.

Rusko zahájilo rozsáhlou invazi na Ukrajinu v únoru 2022. Ukrajinci vpád ruských vojsk do své země zčásti odrazili a některá svá území dobyli zpět. Rusové ale části ukrajinských regionů na východě a jihu země nadále okupují a boje pokračují. Na začátku srpna ukrajinská armáda pronikla do ruské Kurské oblasti a obsadila část ruského území. Nyní tam Ukrajinci čelí protiútoku ruských jednotek a Moskva v uplynulých dnech uváděla, že dobyla řadu obcí zpět. Rusové také nadále tlačí na frontě na východě Ukrajiny.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme