Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nvidia má čelit antimonopolnímu vyšetřování kvůli čipům pro AI

Nvidia má čelit antimonopolnímu vyšetřování kvůli čipům pro AI
iStock
 ČTK

Americké ministerstvo spravedlnosti začalo vyšetřovat firmu na výrobu čipů Nvidia, a to po stížnostech konkurentů na možné zneužívání dominantího postavení na trhu při prodeji čipů pro umělou inteligenci (AI). Informoval o tom server The Information. Nvidia má pod kontrolou zhruba 80 procent trhu s čipy pro AI, píše agentura Reuters.

Reklama

Ministerstvo podle zdrojů zkoumá, zda Nvidia tlačila poskytovatele cloudových služeb k nákupu více produktů. Zjišťuje rovněž, zda firma neúčtuje zákazníkům vyšší ceny za síťová zařízení v případě, že chtějí kupovat čipy pro AI od konkurenčních firem, jako je například Advanced Micro Devices (AMD) a Intel.

Společnost Nvidia se ke zprávě serveru The Information přímo nevyjádřila. Uvedla nicméně, že poskytne regulačním úřadům veškeré informace, které budou požadovat. Dodala, že soupeří s konkurenty na základě desítek let investic a inovací, svědomitě dodržuje všechny zákony a zajišťuje, aby si zákazníci mohli vybrat řešení, které je pro ně nejlepší.

Nvidia v poslední době těží z prudkého růstu zájmu o umělou inteligenci. Firma v květnu oznámila, že její čistý zisk se v prvním finančním čtvrtletí do konce dubna více než zesedminásobil na 14,88 miliardy dolarů (téměř 350 miliard Kč) z 2,04 miliardy dolarů před rokem. Její čtvrtletní tržby se více než ztrojnásobily na rekordních 26,04 miliardy dolarů.

AI přestává být zlatým teletem investorů. Přichází éra vystřízlivění a problémů

Aktuální výsledková sezona naznačuje, že po necelých dvou letech od startu ChatuGPT se miliardová investiční jízda spojená s umělou inteligencí vyčerpává. Nejvíc na to zatím doplatil Microsoft, který však spolu s výrobcem čipů Nvidia patřil k největším vítězům první vlny AI. Další fáze vývoje umělé inteligence však může přinést nové výzvy i problémy. A také nové vítěze.

Přečíst článek

Reklama

Akcie výrobce čipů Nvidia raketově rostou

Dva se perou, třetí se směje. Nvidia je nejhodnotnější firmou, sesadila Apple i Microsoft

Americký výrobce čipů Nvidia se díky pokračujícímu růstu ceny svých akcií stal nejhodnotnější firmou na světě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme