Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obrana uzavřela smlouvu na nákup munice pro vrtulníky za 3,74 miliardy

vrtulník UH-1Y Venom
Profimedia
 ČTK

Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na nákup munice pro americké vrtulníky systému H-1 za 3,74 miliardy korun bez DPH. Česká firma STV Group by ji měla dodat mezi lety 2025 až 2026. Zakázku už minulý týden projednala vláda.

Reklama

Česko v roce 2019 nakoupilo celkem 12 vrtulníků americké firmy Bell za 14,6 miliardy korun bez DPH. Jde o osm vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři stroje AH-1Z Viper, poslední dva dorazily do ČR v červnu.

„Armáda ČR musí mít dostatečné zásoby k tomu, aby mohla efektivně využívat nové zbraňové systémy a být tak připravena k obraně země. Proto byla dnes na ministerstvu obrany uzavřena smlouva s STV Group na nákupu neřízených raket a nábojů pro nové americké vrtulníky systému H-1," uvedlo ministerstvo na síti X. Zakázka obsahuje dodávky komponentů neřízených raket a nábojů pro 20mm kanón.

USA podpořily možný prodej zbraní Česku za 138,26 milionu dolarů

Češi mohou dostat od Američanů zbraně za miliardy. Například rakety Hellfire

Americké ministerstvo zahraničí podpořilo možný prodej raket Hellfire a dalších zbraní v hodnotě 138,26 milionu dolarů (3,2 miliardy korun) České republice od dodavatelů Lockheed Martin a BAE Systems, uvedla v prohlášení americká Agentura pro obrannou spolupráci (DSCA).

Přečíst článek

„Adekvátní množství munice pro nové americké vrtulníky je klíčové, neboť bez dostatečných zásob by nebyla zabezpečena nasaditelnost jednotek, které používají nové stroje. Ať už v rámci obrany České republiky či z hlediska našich aliančních závazků,” uvedlo dříve k nákupu ministerstvo.

Reklama

Ke 12 novým vrtulníkům systému H-1 Česko dostane také další dva vrtulníky UH-1Y Venom a šest vrtulníků AH-1Z Viper jako dar od Spojených států za pomoc Ukrajině. Jejich modernizace vyjde na 8,1 miliardy korun. Většinu z částky zaplatí USA jako kompenzaci za dary Ruskem napadené zemi, Česko z částky zaplatí asi 1,42 miliardy korun. Celkem má Česko na dodávku osmi darovaných vrtulníků vyčleněno 3,65 miliardy korun. Darované vrtulníky by měly po modernizaci stavem a vybavením odpovídat novým strojům, dodány by měly být v následujících letech.

Protiletecký systém Spyder

Spyder ochrání české nebe. Armáda získala izraelskou techniku

V Česku už jsou první části nového systému protivzdušné obrany Spyder, který armáda nakupuje od Izraele. Systém za 13,7 miliardy korun nahradí sovětskou techniku a čeští vojáci by ho měli dostat v roce 2027. První díly nového systému protivzdušné obrany dorazily do Vojenského technického ústavu a jeho pracovníci tam nyní sestavují první součásti.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Neuchâtelské jezero

Jak dostat tuny munice ze švýcarských jezer? Armáda za dobrý nápad nabízí přes milion

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme