Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Jindřichohradecká úzkokolejka žije. První vlak vyjede po dvou letech již tento víkend

Jindřichohradecká úzkokolejka
ČTK
 ČTK

Vlaky Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) se v sobotu téměř po dvou letech opět rozjedou. První vlak vyjede z Nové Bystřice do stanice Hůrky v 9:00, další jízdy budou v 11:00, 14:00 a 16:00. Otevřená trať je dlouhá šest kilometrů.

Reklama

Práce na dalších úsecích trati budou pokračovat tak, aby se na ně mohly vlaky vrátit na začátku září, uvedl Jan Kysela, jenž připravil reorganizační plán JHMD. Firma je od roku 2022 v úpadku.

Drážní úřad vydal 1. srpna osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy pro úsek tratě Hůrky - Nová Bystřice na Jindřichohradecku. „Jednoznačnou prioritou je pro nás bezpečnost trati, proto bude otevírání dalších úseků vždy až ve chvíli, kdy budou splněny všechny bezpečnostní předpoklady a podmínky,“ uvedl Viliam Perknovský, jednatel společnosti Swietelsky RAIL CZ, která připravuje koleje. Kysela chtěl obnovit provoz už v červnu, to však bez osvědčení od Drážního úřadu nebylo možné.

Vagony potáhne dieslová lokomotiva

Od dnešního pozdního odpoledne bude možné zakoupit jízdenky na parní jízdy on-line na stránkách uzkokolejky.cz nebo ve stanici Nová Bystřice, z níž budou vlaky každý den vyjíždět. Historická souprava, tažená parní lokomotivou, pojede na trase čtyřikrát denně. V případě údržby parní lokomotivy soupravu s historickými vagony potáhne dieselová lokomotiva. Ve stanici Hůrky cestující budou moct při krátké technické přestávce sledovat práci vlakové čety při přepřahání lokomotivy.

Reklama

Sobotní slavnostní zahájení provozu doprovodí otevření nového občerstvení ve stanicích Nová Bystřice a Hůrky. „Návštěvníci České Kanady si mohou užít jedinečnou atmosféru a ubytovat se v některých nádražních budovách úzkokolejky. V rámci spolupráce s aplikací Bezkempu je možné na dvou nádražích zaparkovat a přenocovat v obytných vozech, dodávkách nebo třeba i ve stanu,“ dodal Kysela, který připravuje reorganizaci společnosti JHMD od konce letošního ledna.

JHMD vlastní úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Obrataně na Pelhřimovsku a do Nové Bystřice na Jindřichohradecku. Podle Kysely JHMD po reorganizaci nebudou fungovat jako denní linkový provoz pro obyvatele, kteří žijí u železnice a dojíždějí do zaměstnání, což platilo před úpadkem. Zaměří se na turistiku. Firma je v úpadku od října 2022, kdy provoz vlaků zastavila. Dlužila 350 milionů korun.

Bývalé nádraží v Jablonci nad Nisou

Výprodej nádraží. Stojí na strategických místech, ale jsou to ruiny

Stojí na strategických místech v souvislosti s modernizací železniční tratě na mnoha místech v Česku, ale už ztrácí na významu. Většinou jsou budovy bývalých nádraží či drážních domků navíc ve velmi špatném stavu a potřebují generální rekonstrukci.

Přečíst článek

Jste ohleduplní a staráte se o klima? Kodaň vás zve na kafe

Jste ohleduplní a staráte se o klima? Kodaň vás zve na kafe

Zatímco ve světě vznikají vůči turistům omezení nebo dokonce schytávají nevybíravé útoky, vedení dánské Kodaně chce s dopady masového cestování bojovat přátelským programem, který netrestá, ale odměňuje. Třeba za jízdu na kole nebo autobusem dostanete šálek kávy zdarma.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme