Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obrazem: Nejdramatičtější situace je na severu Moravy

Rozvodněná řeka Labe ve Špindlerově Mlýně, 15. září 2024, Špindlerův Mlýn
profimedia.cz
 ČTK

V Česku dál pokračuje vlna záplav. Nejvíc vody spadlo do rána v Jeseníkách, Beskydech a v Krkonoších. Dramatická je situace zejména v Moravskoslezském kraji a na severu kraje Olomouckého. Na řece Opavě ve městě Opava byl překročen stoletý průtok. Domovy musely opustit tisíce lidí. Některé obce jsou kvůli zatopeným komunikacím odříznuty od okolního světa. Horskou obec Malou Úpu ve východních Krkonoších odřízly od českého vnitrozemí sesuvy půdy. Na dvou místech v Jihomoravském kraji platí extrémní povodňový stav. Z jihočeských vodních nádrží Husinec a Římov přetéká voda.

Reklama

Ráno bylo kvůli nepříznivému počasí v zemi okolo 260 tisíc domácností bez proudu. Potíže jsou na silnicích i na železnici. Dopravci vyzývají cestující, aby dnes cesty raději odložili.

situace dopoledne v neděli 15. 9. 2024

Hasiči v Olomouckém kraji dosud evakuovali na 1900 obyvatel, využít museli při záchranných akcích i čluny a cisterny. Připravená místa pro nouzové ubytování využilo v evakuačních centrech více než 300 lidí. Kvůli rozvodněné řece Moravě se v noci evakuovali obyvatelé obce Bohuslavice a Leština na Šumpersku. Své domovy muselo opustit také několik set obyvatel České Vsi na Jesenicku či sousední Písečné. Řada z nich však podle starostů výzvy k evakuaci odmítla, v zaplavených domech tak zůstaly stovky lidí.

Reklama

Řeka Opava se v Opavě rozlila mezi domy sídliště Kateřinky. Hasiči tam jezdí na člunech a pomáhají zachraňovat lidi, kteří dosud neodešli. Krnovská radnice nařídila evakuaci tisícovky obyvatel Dolního Kostelce a dalších 13 ulic. Situace ve městě v podhůří Jeseníků aktuálně odpovídá katastrofálním povodním z roku 1997, má se ale ještě zhoršit.

Kvůli zaplavení vodou silničáři dnes ráno uzavřeli část dálnice D55 ve Zlínském kraji. Neprůjezdná je také dálnice D1 v Bohumíně na Karvinsku. Už v noci silničáři zavřeli D1 v Ostravě. Na železnici stojí desítky úseků železnic. Nejdramatičtější situace je v Moravskoslezském kraji, kde je železniční doprava téměř paralyzovaná.

Obrazem: situace v sobotu 14. 9. 2024

Hasiči a policisté v neděli ráno vylovili z Vltavy v Praze tonoucího muže, který si chtěl v rozvodněné řece zaplavat. Není to první případ, kdy si lidé chtěli rozbouřené vody užít při volnočasových aktivitách, třeba sjížděním na paddleboardech. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v souvislosti s tím znovu apeloval na lidi, aby byli rozumní a nepřidělávali hasičům a záchranářům zbytečně práci.

Situace se uklidňuje na Plzeňsku. V Libereckém kraji v noci pršelo jen slabě a hladiny toků se většinou vrátily do normálu. Přes den se ale čeká zhoršení, silně pršet by mělo především na severní straně Jizerských hor. V Pardubickém kraji platí třetí povodňový stupeň na několika místech řek. Některé vodní nádrže už jsou plné, v dalších zbývá zásobní prostor. Vltava v Praze zůstávala ráno na prvním povodňovém stupni bdělosti, stejně i její přítoky Botič a Rokytka. Labe v Mělníku dosáhlo dnes v noci třetího povodňového stupně, jako jediná řeka ve středních Čechách. V Ústeckém kraji je Labe na druhém povodňovém stupni a dál stoupá. Povodňové stupně byly ráno v Královéhradeckém kraji celkem na 18 místech, třeba na Labi na Labské přehradě.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Primátor Opavy Navrátil: Škody po záplavách jsou v miliardách korun

Opava pod vodou. Škody po záplavách jsou v miliardách korun, uvedl tamní primátor

Přečíst článek

Kovanda: Povodně státní schodek nejspíš nezvýší, pomohou přebytkové místní rozpočty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme