Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Nelidská vedra. Při pouti do Mekky zemřelo již více než tisíc věřících

Počet obětí letošní pouti do Mekky přesáhl kvůli vysokým teplotám tisícovku
ČTK
 ČTK

Přes 1000 poutníků zahynulo při letošní muslimské pouti do Mekky v Saudské Arábii, uvedla agentura AFP s odvoláním na údaje, které jí poskytly různé země.

Reklama

Přibližně desítka států vyčíslila prozatímní počet úmrtí na 1081. Nejvíce poutníků, kteří zemřeli, pocházelo z Egypta. Letos se náboženská pouť opět konala za velmi vysokých teplot, které ve Velké mešitě v nejposvátnějším městě islámu dosahovaly až 51,8 stupně Celsia.

FOTOGALERIE: Podívejte se na průvod věřících

Jeden z arabských diplomatů dnes agentuře AFP sdělil, že zemřelo dalších 58 egyptských poutníků, čímž se počet Egypťanů, kteří během letošní velké poutě do Mekky (hadždže) zahynuli, zvýšil na 658. Podle něj 630 z nich nemělo k pouti oficiální povolení.

Reklama

Hadždž je jedním z pěti pilířů islámu a každý muslim, který si to může dovolit, musí posvátnou pouť vykonat alespoň jednou za život v době určené muslimským kalendářem, který vychází z lunárních cyklů. Poutě se každoročně pokoušejí zúčastnit desítky tisíc věřících bez potřebných povolení, která jsou udělována podle kvót a jsou spojena s řadou nákladů.

Rusko a KLDR si slíbily bezodkladnou vojenskou pomoc ve válce

OBRAZEM: Dohoda o spolupráci ve válce i projížďka autem. Putin v KLDR způsobil poprask

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil poprvé od července 2000 Severní Koreu. Se svým protějškem Kim Čong-unem podepsal dohodu o spolupráci, ale také se projeli autem. Oba státníci společně shlédli například i vojenskou přehlídku.

Přečíst článek

Svědek agentury Reuters uvedl, že tisíce poutníků ležely na ulicích a byly vystaveny slunci při výstupu na horu Arafat, který je jedním z nedílných rituálů cesty. Těla mrtvých byla později přikryta látkou ihram - jednoduchým oděvem, který poutníci nosí - dokud nepřijela zdravotnická vozidla, uvedl svědek.

Arabský diplomat, který si přál zůstat v anonymitě, dnes agentuře AFP řekl, že podle něj bylo hlavní příčinou úmrtí převážně egyptských poutníků horko, které ve spojení s vysokým krevním tlakem způsobovalo zdravotní komplikace.

Saúdskoarabské úřady zatím nezveřejnily bilanci mrtvých. Uvedly však, že musely ošetřit na 2700 poutníků. Agentura AFP tak počty zjišťuje především z diplomatických zdrojů.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Byznys kabina letounu Boeing 787-9

Jaký je let v business třídě aerolinek Saudia? Skvělá sedadla i pomalá obsluha

Přečíst článek
Hlavní město Saúdské Arábie Rijád

Lukáš Kovanda: Saúdská Arábie se postavila za Rusko a pomohla tak zabránit zabavení jeho devizových rezerv

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme