Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Nelítostné vedro. Při muslimské pouti do Mekky zemřelo nejméně 577 lidí

Při letošní velké muslimské pouti do Mekky hadždž zemřelo několik set lidí
ČTK
 ČTK

Při letošní velké muslimské pouti do Mekky hadždž zemřelo podle agentury AFP nejméně 577 lidí. Agentura o tom informovala na základě svých propočtů, které se opírají o údaje z jednotlivých zemí. Do jedné z největších márnic v Mekce podle AFP bylo převezeno 550 těl.

Reklama

S odkazem na dva arabské diplomatické zdroje AFP dříve napsala že mezi mrtvými je nejméně 323 egyptských poutníků, z nichž většina zemřela v důsledku veder, které nyní v Saúdské Arábii panují. U celkové bilance není jasné, v kolika případech šlo o úmrtí kvůli horku.

FOTOGALERIE: Podívejte se na průvod do Mekky

Jeden z arabských diplomatů uvedl, že všech více než 300 egyptských poutníků podlehlo „nemocem z horka“ s výjimkou jednoho, který zahynul v tlačenici. Počet zemřelých podle tohoto zdroje sdělila márnice v Mekce.

Reklama

Pouť do Mekky, která je symbolickým napodobením posledního putování proroka Mohameda, je jedním z pilířů islámu a aspoň jednou za život by ji měl vykonat každý muslim, pokud mu to zdraví dovolí. Miliony věřících absolvují velkou pouť (hadždž), která se koná každý rok v daném termínu, nebo malou pouť (umra), kterou lze podniknout ve zbytku roku.

Více než padesát stupňů

Podle saúdskoarabských úřadů se letos hadždže zúčastnilo přibližně 1,8 milionu poutníků, z toho 1,6 milionu ze zahraničí. Účastníci si stěžovali především na velmi vysoké teploty. V sobotu se poutníci například zúčastnili modliteb na kopci Arafát, kde rtuť teploměru vystoupala na 46 stupňů a podle AFP teploty v nejposvátnějším městě islámu místy dosahovaly až 51,8 stupně Celsia.

Místní úřady dříve dnes informovaly, že ošetřily asi 2000 poutníků trpících zdravotními obtížemi v důsledku horka. Kolik lidí zemřelo však neupřesnily.

Podle diplomatických zdrojů AFP zemřelo nejméně 60 Jordánců, ačkoliv oficiálně Ammán dříve dnes informoval o 41. Dalších 11 mrtvých hlásil Írán, tři Senegal a 35 Tunisko. O 144 úmrtích svých poutníků informovala také Indonésie, aniž upřesnila v kolika případech smrt souvisela s horkem, píše agentura Reuters.

Odborníci v kutnohorské kostnici dokončili obnovu první pyramidy z lidských kostí, která musela být rozebrána při celkové rekonstrukci památky

OBRAZEM: Odborníci obnovili první pyramidu z kostí v kutnohorské kostnici

Odborníci v kutnohorské kostnici dokončili obnovu první pyramidy z lidských kostí, která musela být rozebrána při celkové rekonstrukci památky. Opětovné sestavování zabralo dva roky.

Přečíst článek

Násilné protesty provázely debatu v argentinském senátu o úsporných opatřeních, která prosazuje pravicový prezident Javier Milei

OBRAZEM: V Argentině se to řeže. Proti opatřením prezidenta Mileiho protestují tisíce lidí

Násilné protesty provázely debatu v argentinském senátu o úsporných opatřeních, která prosazuje pravicový prezident Javier Milei. Senátoři zákon po jedenáctihodinové diskuzi přijali jako celek a pak začali hlasovat o jednotlivých částech reforem.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme