Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Povodně mohou zachytit přehrady. Půda už je nasycená,

¨Půda již nezvládá vodu absorbovat
Profimedia.cz
 ČTK

Vysušená půda vstřebala velké množství vody, po vydatných deštích je už ale téměř nasycená a odtéká. Hlavní roli v zachycení povodní přebírají přehrady, uvedl dnes na síti X portál Intersucho.

Reklama

Hladiny řek stále stoupají. Po mimořádně horkém a suchém přelomu srpna a září dorazily koncem týdne do Česka intenzivní, místy až extrémní deště, které rozvodňují řeky ve velké části země.

"Vysušená půda absorbovala velké množství vody, ale už je prakticky nasycená. Naprostá většina vody půjde nyní do odtoku. Hlavní roli v zachycení povodně přebírají přehrady," uvedli autoři projektu.

Pracovníci všech pěti povodí v Česku v tomto týdnu ještě před vydáním výstrahy meteorologů začali uvolňovat prostory ve vodních nádržích tak, aby byly připravené zachytit, či alespoň zmírnit povodňové průtoky. Některé z nich v závislosti na předpovědi odtoky dál zvyšují. Ve čtvrtek byl v nádržích všech pěti povodí prostor pro 751 milionů metrů krychlových vody, v pátek dopoledne činil téměř 879 milionu metrů krychlových vody, uvedl ministr zemědělství Marek Výborný. Upozornil na to, že kvůli vydatnému a trvalému dešti se volné kapacity už příliš zvyšovat nebudou. Aktuální situaci zhodnotí ředitelé povodí na dopoledním zasedání Ústřední povodňové komise.

Reklama

Čechům hrozí povodně a škody za více než 200 miliard

Čechům hrozí povodně a škody za více než 200 miliard. Pojištění však stále podceňují

Povodně z let 2002 a 1997 představují vůbec nejnákladnější živelní pojistné události v historii České republiky. Jde zároveň o jediné dvě pojistné události, které způsobily pojištěnou škodu ve výši deseti miliard korun u více.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme