Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obrazem: Rekonstrukce Staroměstského jezu získala cenu inženýrů

Rekonstrukce Staroměstského jezu
Newstream Michal Nosek
Michal Nosek
nos

Ceny Inženýrské komory za loňský rok získala rekonstrukce Staroměstského jezu na Vltavě v Praze, revitalizace Císařských lázní v Karlových Varech, lávka přes kolejiště nádraží v Chebu a tramvajová vozovna Slovany v Plzni. 

Reklama

Rekonstrukce památkově chráněného Staroměstského jezu v centru Prahy vyšla investora Povodí Vltavy na 112 milionů korun. Začala v roce 2021 a skončila před termínem v loňském roce. Jez se tak vrátil do své původní podoby.

Jak se opravoval jez v Praze

„Jez je památkově chráněné dílo a návrat k původní podobě mu prospěl. Před začátkem prací se zde prováděl archeologický průzkum, který odhalil pozůstatky pilot z patnáctého století,“ uvedl v průběhu náročné rekonstrukce manažer projektu Daniel Boďa z Metrostavu.

Reklama

Stavba konstrukce Dvoreckého mostu

Obří náklad. Po Vltavě připluje poslední část konstrukce pro stavbu Dvoreckého mostu

Na rozestavěný Dvorecký most mezi Prahou 4 a Prahou 5 speciální plavidlo po Vltavě převeze poslední a největší ocelovou konstrukci určenou k betonování části mostu nad řekou. Stavba mostu pro MHD, pěší a cyklisty začala v roce 2020.

Přečíst článek

Šéf Povodí Vltavy Petr Kubala už před začátkem rekonstrukce uvedl, že první stavitelé Staroměstského jezu by jistě byli rádi, kdyby viděli, jak o jejich vodní dílo pečujeme i po několika staletích. Návratem žulových bloků se hladina Vltavy více rozčeří, když voda poteče přes kameny, nikoli po hladkém betonu.

Staroměstský jez byl dokončen ve třináctém století a stal se s okolními jezy Šítkovským a již zrušeným Novomlýnským vzorem pro další vodní díla jako jez pražského typu. Jeho původním účelem bylo po historicky úvodním plnění hradebního příkopu vzdutí vody pro pohon mlýnů a vodárenské využití. Na pravém břehu to byl komplex osmi staroměstských mlýnů a Staroměstská vodárenská věž, na malostranském břehu mlýn sv. Jiří, později Sovovy mlýny a tři mlýny na Čertovce.

Ražba tunelu na Faerských ostrovech

Další tunel na severu. Čeští stavaři premiérově prokopali Faerské ostrovy

Tým techniků společnosti Metrostav Norge prorazil silniční tunel na nejjižnějším Faerském ostrově Sudurøy. Stavba je více než kilometr dlouhá a propojila vesnice Fámjin a Øroðvíkar. Tunel nahradí původní horskou cestu, která je zvláště v zimních měsících téměř neprůjezdná. 

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Pražské Výstaviště otevřelo zelené pobytové terasy na Křižíkových pavilonech

Nová odpočinková plocha: Pražské Výstaviště otevřelo zelené pobytové terasy na Křižíkových pavilonech

Přečíst článek
Villa Amonita Lanzarote na Kanárských ostrovech

Češi zrekonstruovali vilu na Kanárských ostrovech. Museli dodržet místní přísná pravidla

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme