Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obří diamant. Rentgenová technologie nalezla v Africe půlkilový drahokam

Diamantový důl v Africe
ČTK
Michal Nosek
nos

Prvenství mezi drahokamy si již téměř 120 let drží 3106 karátový Cullinan Diamond, který byl v roce 1905 objeven v Jižní Africe. Nyní s k němu, s hmotností téměř půl kilogramu, tedy zhruba 2492 karátů, přiblížil diamant získaný z dolu v Botswaně.

Reklama

Kámen z dolu Karowe, který provozuje kanadská těžební společnost Lucara Diamond, musí být dle agentury Bloomberg ještě důkladně posouzen a zatím není jasné, zda z něj důjdou vybrousit drahokamy nejvyšší kvality. Nalezen byl v dole Karowe, který je svými obřími kameny známý. Například v roce 2015 se zde našel 1109 karátový diamant Lesedi La Rona, který se prodal za 53 milionů dolarů. Důl také vytěžil 813karátový kámen, který vynesl rekordních 63 milionů dolarů.

Moderní technologie

Nález byl učiněn pomocí rentgenové technologie instalované v dole k identifikaci vysoce hodnotných kamenů v rudném tělese. V dole Karowe tímto způsobem dokáží detekovat a vytěžit obrovské drahokamy, aniž by je těžaři rozbili. 

„Schopnost získat tak masivní, vysoce kvalitní kámen neporušený demonstruje efektivitu našeho přístupu k těžbě diamantů,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Lucara William Lamb . 

Korunovační klenoty

Největší diamant, jaký byl kdy objeven, je Cullinan, nalezený poblíž Pretorie v Jižní Africe v roce 1905. Byl vybroušen do několika leštěných drahokamů, z nichž dva největší — Velká hvězda Afriky a Malá hvězda Afriky — jsou zasazeny do britských korunovačních klenotů

Reklama

Nový objev přichází v době kolapsu cen diamantů, protože průmysl čelí poklesu na téměř všech hlavních trzích. K tomu přispěla i příliš velká nabídka syntetických kamenů. 

Pravý diamant je od umělého nerozeznatelný

Přírodní diamanty jsou pasé. Pandora si pěstuje umělé

Ve světovém šperkařství přichází boom laboratorně pěstovaných diamantů. Naopak zájem o ty přírodní opadá. Tak se projevuje současný nákupní trend. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Větší než Pentagon. V Indii dokončili „království diamantů“, pojme několik desítek tisíc zaměstnanců. Na snímku budova Surat Diamond Bourse.

Větší než Pentagon. V Indii dokončili „království diamantů“, pojme několik desítek tisíc zaměstnanců

Přečíst článek
Diamant, ilustrační foto

Ceny diamantů z loňského rekordu již klesly o 18 procent, roste zájem o ty syntetické

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme