Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obyčejná práce: Učí děti lásce k přírodě i dřevu. Začalo to spoluprací se školkou, říká řezbář

Jan Merhaut na výpravě s Ťapáčem
archiv Ťapáč
Michal Nosek

Práci s dětmi a práci se dřevem si třicátník Honza Merhaut již dávno vybral za své životní poslání. Roky se věnuje dětskému indiánskému oddílu Ťapáč na pražském sídlišti Lužiny. Zde se děti formou her seznamují s přírodou a učí se lásce a úctě k ní.

Reklama

Ťapáčem, za jeho více než dvacet let fungování, již prošly stovky dětí, které i nyní vzpomínají na nezapomenutelná dobrodružství z letních táborů, které woodcraftový oddíl každoročně pořádá v naprostém souladu s přírodou. Moderně řečeno: bez uhlíkové stopy.

Dřevu se Honza věnuje profesionálně. Vystudoval umělecké řezbářství a nakonec se mu obě životní témata podařilo propojit v projektu Hračky Merhaut, který dětem nabízí zábavu, nové znalosti a zároveň se hravou formou, pod odborným dohledem, seznámí s vlastnostmi dřeva a prací s vyřezávacími nožíky

Malý nakladač dokáže vykonávat rozmanité práce

Obyčejná práce: Bagrista je prestižní povolání, říká strojník

Ještě koncem minulého století byla práce na bagru velice vyhledávaná. Hrál v tom samozřejmě roli nadstandardní plat i možnost výjezdu na zahraniční montáže. V novém tisíciletí zájem o strojnický průkaz a tím i profesi výrazně ochabl a obsluhy těžkých strojů se dlouhodobě nedostává. Svědčí o tom i fakt, že úřady práce hlásí jen poptávku od firem, ale nabídka z řad nezaměstnaných je nulová. Volný strojník, který nabízí své služby neexistuje. 

Přečíst článek

„Výrobě dřevěných hraček se věnuji od roku 2010, kdy mě oslovili z Waldorfské mateřské školky v Praze na Petřinách s prosbou, zda bych pro ně připravil polotovary hraček a uspořádal řezbářský workshop,“ vzpomíná Honza.

Reklama

Akce byla úspěšná a rozvinula se v dlouhodobou spolupráci. „Dnes zvířátka dodávám do řady škol a školek inspirovaných waldorfskou pedagogikou i do jiných spolků a institucí. Především však rodičům, kteří touží pořídit svým dětem kvalitní dřevěné hračky. A to jak hotové, tak i polotovary, které si mohou dětmi samy dotvořit,“ popisuje současné aktivity.

Kromě spolupráce se školami a školkami pořádá workshopy i na dětských vánočních večírcích i při jiných akcích. Své výrobky prodává na svém e-shopu a trzích, či jarmarcích.

Rozvoz jídla, ilustrační foto

Obyčejná práce: Na kole je to o život, ale už jsem se poučil, říká rozvozce pizzy

Jakub Vávra jezdí závodně na horském kole, a tak o brigádě při studiu vysoké školy příliš nemusel přemýšlet a dal se na rozvoz pizzy. Po každé službě má v nohou desítky našlapaných kilometrů a navíc si při trénování vydělá.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Konkurovat videohrám je těžké disciplína, ale jde to, říká šéf nejstarší továrny na dřevěné hračky v Česku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme