Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obyčejná práce: Dobrovolný hasič musí pro svou činnost hořet, jinak to nemá význam

Dobrovolní hasiči se v uplynulých dnech nezastavili
Profimedia.cz
Michal Nosek

V uplynulých dnech byla v médiích nejskloňovanější a nejchválenější profese hasičů. A po právu. Jen za víkend hasičské jednotky v České republice uskutečnily více než 1750 zásahů. V akci pak byli kromě profesionálů i ti dobrovolní. 

Reklama

Jsou lidé, kteří si o dobrovolných hasičích myslí, že si z dotací budují nové požární zbrojnice, kde se pak scházejí, a popíjejí. Tento mnohdy vžitý mýtus vyvrací Tomáš Bláha, dobrovolný hasič ze Slánska. Jejich sbor v průběhu víkendových dešťů neměl tolik práce jako kolegové na Moravě a východních či jižních Čechách, ale i tak měl pohotovost. V jejím průběhu byl v kontaktu s kolegy z Kopřivnice, kteří naopak měli práce v zatopeném terénu mnoho. 

Ostrá akce

„Kopřivničtí dobrovolní hasiči byli v akci nonstop třicet hodin a zaslouží úctu. Čerpali zatopené prostory, plnili a rozváželi pytle s pískem, prováděli preventivní opatření a likvidovali spadlé stromy,” popisuje činnosti v oblasti zasažené přírodní katastrofou Tomáš a dodává: „Naštěstí se nikdo vážně nezranil a povodeň si tam nevyžádala žádné životy.” 

Školní rok odstartoval

Obyčejná práce: Školám vládnou tělocvikáři, říká učitel

Dětem a pedagogům odstartoval školní rok. Zatím má být standardní, jen ministerstvo školství se na podzim chystá představit zásadní reformu, která by v horizontu deseti let výrazně proměnila stávající strukturu vzdělávacího systému.  

Přečíst článek

Reklama

Mimořádné situace vytrvalý déšť vyvolal i v Tomášově rodném Ústeckém kraji. V Ústí nad Labem hasiči kvůli stoupající hladině Labe uzavřeli o víkendu průjezd přes most Eduarda Beneše. Před tím dobrovolná hasičská jednotka vodu odčerpávala a udržovala most průjezdný.  

Rozvodněné Labe přivedlo do akce i jednotky na Litoměřicku, kde hasiči evakuovali ubytovnu. A zachraňovali i trosečníky na Střeleckém ostrově, kde uvázli čtyři lidé. Hasiči je před úsvitem na člunu dopravili do bezpečí.  

Malý nakladač dokáže vykonávat rozmanité práce

Obyčejná práce: Bagrista je prestižní povolání, říká strojník

Ještě koncem minulého století byla práce na bagru velice vyhledávaná. Hrál v tom samozřejmě roli nadstandardní plat i možnost výjezdu na zahraniční montáže. V novém tisíciletí zájem o strojnický průkaz a tím i profesi výrazně ochabl a obsluhy těžkých strojů se dlouhodobě nedostává. Svědčí o tom i fakt, že úřady práce hlásí jen poptávku od firem, ale nabídka z řad nezaměstnaných je nulová. Volný strojník, který nabízí své služby neexistuje. 

Přečíst článek

To jsou mimořádné situace, kde hasiči prověří dovednosti získané výcvikem a přípravou na soutěže. O hasičský sport je na vesnici zájem nejen mezi chlapci, ale i dívkami. Tomáš k tomu s trochou nadsázky říká: „Dobrovolný hasič musí pro svou činnost hořet, jinak to nemá význam dělat.“ A zdá se, že takových je dost. „Máme víc mladých adeptů než místní fotbalisté,“ uzavírá Tomáš. 

Milan Úbl ve svém království, které je plné audiotechniky

Obyčejný byznys: Opravám televizorů se roky vyhýbám, říká elektrotechnik

V Česku je mnoho zajímavých provozů a podniků, prodejen a trhů, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme za odborníkem na opravy a instalace audiotechniky a majitelem firmy DJ Servis Milanem Úblem. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme