Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obyčejná práce: O české animátory je zájem. Ale sranda u moře to není, říká jedna z nich

O české animátory je zájem
iStock
Michal Nosek

Hotelovou animátorku, či animátora jde jednoduše přirovnat k vedoucím na dětském táboře, kteří se starají o zábavu. Jen v tomto případě pracují i s dospělými v oblíbených přímořských resortech řady zemí. Od Bulharska, po Egypt. Práci však naleznou i na Mácháči. 

Reklama

„Příští rok pojedu už třetí léto. Začalo to, když jsme s kamarádkou hledaly brigádu před nástupem na vysokou. Přihlásily jsme se do konkursu a vyšlo to,“ popisuje svůj pracovní start Jana Morávková s tím, že jí vyhovuje i pobyt v resortu. „Jsem v podstatě líná a po celém dnu poskakování a hopkání se po práci nemusím nikam honit a mám v resortu všechno při ruce. Hoteloví hosté chtějí zábavu. V tom duchu jsou i naše společná cvičení. Žádný vrcholový trénink, ale hlavně zábava,“ dodává. Animátoři se své aktivitě mohou věnovat dle destinace od dvou měsíců, po prakticky celý rok, ale největší vytížení je v průběhu letní sezony. 

Práce ale není jen o pořádání dětských plážových diskoték a rozcviček. Snaží se vycházet vstříc i přáním dospělých klientů a pořádá různé sportovní turnaje – od fotbalových, po ty v šipkách či kulečníku. Práce animátora však není pro každého. Pracují i šest dní v týdnu, v neznámém prostředí, ve vysokých teplotách, a provozují fyzicky náročnou práci. „Jako sranda u moře se to nazvat nedá. Navíc při práci s dětmi musím být velice ostražitá a prozíravá,“ připomíná Jana možná rizika. Naštěstí zatím žádný úraz řešit nemusela. 

Jan Merhaut na výpravě s Ťapáčem

Obyčejná práce: Učí děti lásce k přírodě i dřevu. Začalo to spoluprací se školkou, říká řezbář

Práci s dětmi a práci se dřevem si třicátník Honza Merhaut již dávno vybral za své životní poslání. Roky se věnuje dětskému indiánskému oddílu Ťapáč na pražském sídlišti Lužiny. Zde se děti formou her seznamují s přírodou a učí se lásce a úctě k ní.

Přečíst článek

Čěští animátoři jsou žádaní

„Čeští a slovenští animátoři jsou na rozdíl od těch například italských, nebo španělských lépe jazykově vybavení, pracovitější a svědomitější, což se setkává s pozitivním ohlasem,“ říká Viktor Fodor, který si po absolvování cestovního ruchu na ekonomické škole založil agenturu, kde animátorky a animátory školí, připravují a zprostředkovávají jim práci.

Reklama

Po třech sezónách, kdy sám pracoval jako animátor, se mu na trhu cestovního ruchu podařilo zaplnit prázdné místo. „Podobná společnost, která by se přípravě animátorek a animátorů na jejich zahraniční angažmá v Česku nebyla, tak jsem jí po promoci vytvořil,“ usmívá se Viktor. 

Animace není pro mladé pouze práce a zábava, ale i získávání kontaktů a zkušeností. Plat není nijak závratný, pohybuje se okolo 500 eur za měsíc. K tomu je ale nutné přičíst ubytování, stravu, pojištění a letenky, které má animátor hrazené. 

„Animátor ani nemusí mít perfektní angličtinu, nemusí být ani profesionální tanečník, či sportovec, jen musí umět své nadání prodat a klienty zaujmout. Animátorka, či animátor jde jednoduše přirovnat k vedoucím na dětském táboře, kteří se starají o zábavu. Jen v tomto případě pracuje i s dospělými v oblíbených přímořských resortech řady zemí. Od Bulharska, po Egypt. Práci však naleznou i na Mácháči. V tom je kouzlo,“ uzavírá Viktor. 

Milan Úbl ve svém království, které je plné audiotechniky

Obyčejný byznys: Opravám televizorů se roky vyhýbám, říká elektrotechnik

V Česku je mnoho zajímavých provozů a podniků, prodejen a trhů, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme za odborníkem na opravy a instalace audiotechniky a majitelem firmy DJ Servis Milanem Úblem. 

Přečíst článek

Petr Sýkora, mládežnický trenér Dukly Jižní Město

Obyčejná práce: Učím děti milovat sport, říká fotbalový trenér Petr Sýkora

V roce 2010 začal budovat mládežnický fotbalový klub Dukla Jižní Město. Z původně téměř rodinné záležitosti se po čtrnácti letech stala sportovní základna pro čtyři stovky dětí v různých věkových kategoriích. 

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme