Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obyčejná práce: Na kole je to o život, ale už jsem se poučil, říká rozvozce pizzy

Rozvoz jídla, ilustrační foto
Profimedia.cz
Michal Nosek

Jakub Vávra jezdí závodně na horském kole, a tak o brigádě při studiu vysoké školy příliš nemusel přemýšlet a dal se na rozvoz pizzy. Po každé službě má v nohou desítky našlapaných kilometrů a navíc si při trénování vydělá.

Reklama

„Je to sice dost riskantní brigáda, mnohdy jde na silnici o zdraví, ale peníze za odšlapané kilometry nejsou špatné,” říká o své práci Kuba. Za každou dodanou pizzu má podle svých slov zhruba šedesát korun a cesta trvá v průměru dvacet minut. Někdy dostane i dýško, ale to si klient musí přinést drobné, protože platby probíhají zásadně bezhotovostně. 

„Na dlouhé cesty se nevydávám, jde o rychlost a čas dovozu. Tomu mnohdy odpovídá i styl jízdy, ale už jsem velmi opatrný, protože jsem nehodu zažil,” dodává k problematice arogantních cyklistů v ulicích Prahy. Ti se mnohdy nerozpakují jezdit po chodníku či v protisměru a s nějakými přednostmi si hlavu nelámou. To se vymstilo i Jakubovi, který si po několika měsících v provozu připadal jako nezranitelný král silnic a taky se tak choval. Než drsně narazil. 

Pád a tma

Petr Sýkora, mládežnický trenér Dukly Jižní Město

Obyčejná práce: Učím děti milovat sport, říká fotbalový trenér Petr Sýkora

V roce 2010 začal budovat mládežnický fotbalový klub Dukla Jižní Město. Z původně téměř rodinné záležitosti se po čtrnácti letech stala sportovní základna pro čtyři stovky dětí v různých věkových kategoriích. 

Přečíst článek

„Na pražské magistrále byla zácpa, tak jsem vyrazil po středové čáře mezi auty, a nejednou tma. Probral jsem se na silnici hodně potlučený, ale naštěstí bez vážnějšího zranění,” popisuje jezdec svou nehodu. Stačil k ní okamžik, když řidič stojícího auta otevřel dveře. Následoval náraz a let přes řídítka. 

Reklama

„Policie nás za viníky označila šalamounsky oba. Já neměl co dělat v prostředku silnice a řidič zase neměl otevírat dveře, když stál na červené. Já se sice potloukl a poničil kolo, ale řidiči ani autu se nic nestalo, tak jsme jen zaplatili pokutu a rozešli se bez dalších komplikací,” vzpomíná na chvíli, kterou považuje za zásadní varování. 

Letošní léto vrátilo Čechy ke kempingu. Hitem jsou obytňáky

Obyčejný byznys: Provoz kempu je sázkou do loterie, říká správce rekreačního zařízení

Jako kluk jezdil Petr Čada každé prázdniny s rodiči do kempu u Lužnice a láska k této řece mu vydržela po celý život. Po dokončení hotelové školy nabíral pár let zkušenosti v cizině a po návratu do Česka měl o své budoucnosti jasno. Pronajal si kemp v jižních Čechách. 

Přečíst článek

Od krizového okamžiku začal o svém chování v provozu mnohem víc přemýšlet. „Teď koukám na provoz jinak a mnohem víc si všímám i toho, jak se cyklisté chovají. Mnohdy je to opravdu děsivý pohled, já se naštěstí poučil a přibrzdil. Je lepší přijet o chvíli později, ale zůstat živý,” přemítá o bezpečnosti provozu s tím, že se v metropoli nejexponovanějším dopravním tepnám už raději vyhýbá. 

Dálnice D10

Stanislav Šulc: Už půl roku jezdíme na dálnicích 150 za hodinu. Tedy alespoň teoreticky

Léto, čas dovolených a nacpaných dálnic. Ty přitom letos procházejí jednou z největších proměn za desítky let, když podle zákona nově můžeme jezdit až 150 kilometrů v hodině. Tato revoluce ale nese několik šrámů, předně že to půjde jen někde a je vůbec otázka, jestli se to někdy povede zrealizovat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Do centra Prahy se za pár let autem nedostanete. Desítka anarchistů zvítězí

Dalibor Martínek: Do centra Prahy se za pár let autem nedostanete. Desítka anarchistů zvítězí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme