Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obyčejná práce: Školám vládnou tělocvikáři, říká učitel

Školní rok odstartoval
Profimedia.cz
Michal Nosek

Dětem a pedagogům odstartoval školní rok. Zatím má být standardní, jen ministerstvo školství se na podzim chystá představit zásadní reformu, která by v horizontu deseti let výrazně proměnila stávající strukturu vzdělávacího systému.  

Reklama

„Od covidové uzavírky škol již uplynuly téměř čtyři roky, ale školství se z toho stále nevzpamatovalo,” říká David, který začíná svou patnáctou vyučovací sezonu v jedné ze škol v Mladé Boleslavi. A začíná přemýšlet o jiných možnostech uplatnění, na které by při svém geografickém vzdělání mohl dosáhnout.

Význam svého předmětu v rámci školních osnov příliš nepřeceňuje. „Snažím se dělat hodiny zeměpisu zábavné, ale stejně jsem v nakonec rád, že se děti naučí pracovat s mapami a orientovat se v nich. Aby tohle celý ročník zvládl, je moje zásadní ambice,” prozrazuje. 

Michael Viewegh
video

Psaním se stále uživím, ale poptávka po beletrii výrazně klesá, říká Michal Viewegh

Eva Čerešňáková, autorka, moderátorka, bývalá modelka a Česká vicemiss v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. Pozvání do studia tentokrát přijal spisovatel Michal Viewegh.

Přečíst článek

Jeho náhled na učení zásadně změnila covidová doba a vynucená online výuka. Covid změnil i rodiče. Výrazně totiž přibylo těch, kteří by pro děti chtěli domácí výuku. „Nechci sahat některým rodičům do svědomí, ale když nemuseli děti vodit do a ze školy, tak jim to vyhovovalo. Ubylo jim starostí s logistikou, ale na domácí přípravu se kašlalo. Ty mezery ve vzdělání už některé děti do konce základky ani nedoženou,” stýská si učitel.

Reklama

V zeměpisu to není až takový zásadní problém, přiznává. „Koho geografie nebaví, tak to stejně zapomene. V budoucnosti bude potřebovat stejně jen internetové katalogy cestovních kanceláří. Koho zeměpis baví, tak tomu škola slouží jako odrazový můstek k samostudiu, které v současnosti skýtá nekonečné možnosti. Jak díky internetu, tak různým naučným pořadům v televizích,” popisuje David současnou situaci.  

Petr Sýkora, mládežnický trenér Dukly Jižní Město

Obyčejná práce: Učím děti milovat sport, říká fotbalový trenér Petr Sýkora

V roce 2010 začal budovat mládežnický fotbalový klub Dukla Jižní Město. Z původně téměř rodinné záležitosti se po čtrnácti letech stala sportovní základna pro čtyři stovky dětí v různých věkových kategoriích. 

Přečíst článek

Absence školní docházky způsobená pandemií se však projevuje zejména v hlavních předmětech, tedy matematice a češtině. „Tam mezery v základních znalostech způsobují obrovské škody, brzdí celou třídu, a hlavně, když v těchto předmětech dětem chybí základy, tak nemají své vzdělání doslova na čem stavět,” dodává David s tím, že rodiče pak viní školu, že děti nic nenaučila, ale problém je i na jejich straně, protože například procvičování násobilky nebo vyjmenovaných slov by měl se svým dítětem zvládnout každý rodič. 

Manažerské ambice v oblasti školství David nemá. „To nechávám jiným. Na ředitelské pozice se ve školách významně prosazují učitelé tělocviku,“ uzavírá s tím, že důvod v jejich nátuře. „Jsou to sportovci z tělovýchovné fakulty, kteří jdou za kariérním úspěchem i v zaměstnání, tělocvik je od jiných předmětů specifický. Ti co vyučují zásadnější předměty jsou na ředitelské posty mnohdy příliš hloubaví a zdrženliví,” říká učitel zeměpisu. 

Autobusová doprava k metropoli neodmyslitelně patří

Obyčejná práce: Praha má špičkovou městskou dopravu, říká autobusák

Profese autobusáka nevymře. O tom je přesvědčený Jiří Janíček, který busy pražské MHD řídí již patnáctým rokem. „Nemohl jsem sehnat práci a nabídka pražského Dopravního podniku mě oslovila. Udělal jsem si řidičák, složil testy a zkoušky a nastoupil. Toho rozhodnutí vůbec nelituju,“ říká řidič z povolání.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Celkové výdaje na zdravotnictví, což samozřejmě nejsou jen platy lékařů, se loni zvýšily o víc než deset procent na 650 miliard korun

Dalibor Martínek: Posvátné krávy: učitelé, lékaři, důchodci. Nedotýkat se

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme