Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obyčejná práce: Udělám cokoli, ale musí to unést náklaďák, říká kameník

České pískovce jsou kvalitní, ale opomíjený materiál
Newstream Michal Nosek
Michal Nosek

Kamenické řemeslo má v česku dlouhou tradici. Ještě před čtyřiceti lety šlo o obor, na který bylo velmi těžké se dostat. Nyní se prací s kamenem již příliš mladých řemeslníků ani umělců nezabývá. Je to totiž náročné. Odměnou pro mistra řemesla však je dílo, které přetrvá věky. 

Reklama

„Práce s kamenem je mnohdy zrádná. Jednou špatně bouchnete a celé dílo je pryč. To už neopravíte. Každý kámen, který prochází rukama, je totiž jedinečný a nevidíte do něj,“ říká kameník Josef Král, který se nikdy nevěnoval jinému řemeslu.

Starobylé techniky

Ve své profesi dokonce využívá starobylé techniky, dřevěné palice, ocelové špičáky a majzlíky, které se dědí z generace na generaci. „Samozřejmě už k práci používám i moderní technologie, například k přeskému řezání, ale ruční práce se nyní velice cení a klienti její stopu vyžadují,“ popisuje a ukazuje na obří sluneční hodiny, na kterých právě pracuje. 

„V současnosti se kamenictví smrsklo prakticky na výrobu náhrobků, ale tomu se nevěnuji, mám rád kreativnější práci než řezání desek na hroby,“ dodává s tím, že zakázky má dlouhodobé, a proto jich nemusí mít tolik. 

Nejraději se věnuje pískovci a výrobě designových prvků do asijských zahrad. Sortiment má veliký. Od kamenných misek na bonsaje, přes japonské zahradní lampy až po obří nádoby a solitérní menhiry. „Klientům vždycky říkám: Dokážu z kamene udělat co si objednáte, ale rozhoduje hmotnost. Musí se to nějak přepravit a usadit. Nosnost návěsů má však na rozdíl od kamenů svá omezení,“ uzavírá své povídání a odchází tesat. 

Reklama

Práce zdravotní sestry je náročná

Obyčejná práce: Poplatky u lékařů měly zůstat, říká zdravotní sestra

Pracovní portály jsou stále plné nabídek pro zdravotní sestry. Jsou opravdu žádanou profesí a platové ohodnocení se proti minulosti výrazně zvýšilo. Nabídky začínají zhruba na třiceti tisících a končí až na dvojnásobku. Ani to však k obsazení volných pozic nestačí.

Přečíst článek

Jan Merhaut na výpravě s Ťapáčem

Obyčejná práce: Učí děti lásce k přírodě i dřevu. Začalo to spoluprací se školkou, říká řezbář

Práci s dětmi a práci se dřevem si třicátník Honza Merhaut již dávno vybral za své životní poslání. Roky se věnuje dětskému indiánskému oddílu Ťapáč na pražském sídlišti Lužiny. Zde se děti formou her seznamují s přírodou a učí se lásce a úctě k ní.

Přečíst článek

Malý nakladač dokáže vykonávat rozmanité práce

Obyčejná práce: Bagrista je prestižní povolání, říká strojník

Ještě koncem minulého století byla práce na bagru velice vyhledávaná. Hrál v tom samozřejmě roli nadstandardní plat i možnost výjezdu na zahraniční montáže. V novém tisíciletí zájem o strojnický průkaz a tím i profesi výrazně ochabl a obsluhy těžkých strojů se dlouhodobě nedostává. Svědčí o tom i fakt, že úřady práce hlásí jen poptávku od firem, ale nabídka z řad nezaměstnaných je nulová. Volný strojník, který nabízí své služby neexistuje. 

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Obyčejný byznys: V Družstvu byl klid, jako živnostník jsem se nadřel mnohem víc, říká zámečník

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme