Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obyčejný byznys: Lidé se do kin vracejí. K návštěvnosti pomáhá i karlovarský festival, říkají provozovatelé kin

Kina postupně ožívají
Profimedia.cz
Michal Nosek

Doby, kdy každý týden zdobily peróny venkovských nádraží barevné plechové krabice s ukrytými cívkami filmových novinek, jsou dávno pryč. Stejně jako vyprodané kinosály a nekonečné fronty na filmové premiéry. Nyní se digitální filmová projekce rozdělila na dva směry: multiplexy a malá klubová kina. 

Reklama

Údaje Unie filmových distributorů uvádí, že v roce 1990 byly v České republice necelé dvě tisícovky kin, o deset let později už to byla polovina. Další test přinesl nástup digitalizace, která znamenala další propad, a tak v roce 2006 už promítalo pouze pět stovek kin.

„Řada z provozovatelů kin neměla na vylepšení prostředky, což ve výsledku znamenalo buď přechod na e-cinema a projekci z DVD, anebo zavření,” konstatuje Jaroslav Pecka, tajemník Unie filmových distributorů, s tím, že kina, která se digitalizovala na začátku, musí své softwarové programy upgradovat, což si žádá další nemalé prostředky. Je to jako u počítačů. Technika stárne. Klasický třicetimilimetrový pás má proti novodobým metodám projekce jednu obří výhodu, nestárne. Při nejhorším scénáři mohl shořet, nebo se přetrhnout.  

Tržby rostou

Kino Crystal v České Lípě funguje už desítky let a za tu dobu prošla filmová projekce řadou inovací. „Byla krizová období, kdy lidé chodili málo, ale například letos nás doslova pozitivně nakopl film Gump z distribuce Bioscopu. Na takový film už dlouho český divák čekal. V České Lípě se tleskalo, smálo i plakalo. Dlouho jsem to nezažil,” komentoval návštěvnost provozovatel kina Crystal v České Lípě Antonín Nevole. 

V pátek začal Karlovarský filmový festival

Valná většina mladých filmařů naráží na problémy. Kde jsou největší?

Mladí zájemci o filmové obory v České republice se chtějí v kinematografii prosadit více než kdy jindy. Při vstupu do filmového průmyslu však čelí mnoha překážkám, ať už v oblasti financování, nedostatku praktických zkušeností či mentoringu. Podle nového průzkumu provedeného společností Allwyn mezi zájemci o filmové obory tak mnozí z nich zvažují přesun za filmovou kariérou do zahraničí.

Přečíst článek

Reklama

Stabilní návštěvnosti kin pomáhá i Karlovarský filmový festival, jehož letošní ročník právě probíhá. Oslovení provozovatelé kin se shodují, že festival je obrovská událost, která pomáhá zviditelnit klasická kina a každoročně povzbudí jejich návštěvnost

Kina se tak postupně vzpamatovávají z covidového šoku. Počet návštěvníků sice stále mírně klesá, ale k růstu tržeb přispělo zdražení vstupenek na průměrných 170 korun

Čistka v Hollywoodu. Studia se spojují proti konkurenci Netflixu či Amazonu

Čistka v Hollywoodu. Studia se spojují proti konkurenci Netflixu či Amazonu

Za 26 miliard dolarů, tedy téměř 600 miliard korun, chce společnost Sony podpořená investory z Apollo Global Management koupit konkurenční mediální společnost Paramount. Pokud by k dealu skutečně došlo, Hollywood by se opticky smrsknul o jedno studio. Série fúzí a akvizic je pro další směřování amerického audiovizuálního průmyslu nevyhnutelná. Protože Hollywood ztrácí dech. Propojování studií jim může pomoci chránit největší konkurenční výhodu, kterou ještě stále mají.

Přečíst článek

Loňské tržby kin tak překonal jen rok 2019. Data Unie filmových distributorů ukazují, že se tržby přiblížily částce 2,3 miliardy korun, meziročně tak narostly o více než 7,5 procenta. V předcovidovém rekordním roce 2019 kina utržila zhruba o 300 milionů korun více.  

Jurský park
video

Jurský park měl premiéru před 30 lety. Spielberg jím změnil filmovou zábavu

Rok 1993 byl jednoznačně rokem amerického filmaře Stevena Spielberga. Ten rok totiž uvedl na plátna kin hned dva snímky, díky nimž se stal nesmrtelným. Větších poct se mu dostalo za Schindlerův seznam, za nějž později sklidil sedm Oscarů. Přitom snímek, který navždy změnil možnosti kinematografie byl až ten druhý. Jurský park. Od jeho premiéry dnes uplynulo třicet let. A tady je pár důvodů, proč jde o jeden z nejlépe zrežírovaných filmů všech dob. Kde jej můžete dnes vidět zdarma?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jak Češi vybírají, co on-line sledovat v moři zábavy?

Z Karlových Varů na gauč: Jak Češi vybírají, co on-line sledovat v moři zábavy?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme