Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obyčejný byznys: Na povodních vydělám, říká čalouník a restaurátor nábytku

Záplavy na Moravě a ve Slezsku v červenci 1997 si vyžádaly 50 lidských obětí. Nejpostiženější obcí se staly Troubky nedaleko Přerova (na snímku).
ČTK
Michal Nosek

Zářijové povodně zničily stovky domů a vyplavily tisíce domácností. Pro obyvatele postižených oblastí znamenaly obrovskou životní katastrofu a vyvolaly pocity zmaru. Čalouník a nábytkář Pavel, celé jméno si nepřál uvést, se jim snaží hmotně pomáhat, ale z povodňové hrůzy v posledních dnech těží, když si odváží vyhozený poškozený nábytek k repasi. 

Reklama

„Zní to možná odporně, ale já starý nábytek nekradu, ale zachraňuju a dávám mu nový život. Když přijde živelní katastrofa, tak se ve sběrných dvorech a na různých skládkách objeví velké množství čalouněného i jiného nábytku, který čeká na likvidaci,” popisuje s tím, že mnohdy nachází zajímavé kusy nábytku, které po kompletní renovaci dobře prodá. 

Pavel na povodních sice vydělá, ale zásadně odmítá, že by jeho počínání mělo cokoli společného s popovodňovým hyenismem a okrádáním lidí stižených katastrofou. Dokonce přesně cituje trestní zákoník: Speciální zpřísňující ustanovení paragrafu 205 trestního zákoníku, které se vztahuje i na krádeže, zní: Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, spáchá-li takový čin za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek. 

„Toho se v žádném případě nedopouštím, opravdu sbírám jen vyhozený nábytek,” hájí své počínání, které mnozí lidé zavrhují. „Na čalounictví a nábytkářství je krásné, že na první pohled zničenému nábytku vracíte život. Různé sběrné dvory objíždím průběžně, jen nyní po povodních je větší výběr,” uzavírá své vyprávění s tím, že lidem, kteří přivezou povodněmi poničený nábytek k opravě dává výhodnější ceny.

Reklama

Rozvoz jídla, ilustrační foto

Obyčejná práce: Na kole je to o život, ale už jsem se poučil, říká rozvozce pizzy

Jakub Vávra jezdí závodně na horském kole, a tak o brigádě při studiu vysoké školy příliš nemusel přemýšlet a dal se na rozvoz pizzy. Po každé službě má v nohou desítky našlapaných kilometrů a navíc si při trénování vydělá.

Přečíst článek

Dobrovolní hasiči se v uplynulých dnech nezastavili

Obyčejná práce: Dobrovolný hasič musí pro svou činnost hořet, jinak to nemá význam

V uplynulých dnech byla v médiích nejskloňovanější a nejchválenější profese hasičů. A po právu. Jen za víkend hasičské jednotky v České republice uskutečnily více než 1750 zásahů. V akci pak byli kromě profesionálů i ti dobrovolní. 

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Přibude v Česku po povodních nepojistitelných staveb? Ne nutně, tvrdí pojišťovny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme