Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Od Jindřicha VIII. ke Křetínskému. Jak vypadalo půltisíciletí Royal Mail, kterou chce český podnikatel koupit

Od Jindřicha VIII. ke Křetínskému. Jak vypadalo půltisíciletí Royal Mail, kterou chce český podnikatel koupit
Profimedia
Karel Pučelík

Daniel Křetínský se chystá převzít Royal Mail, která má více než půl tisíciletí trvající historii. V jaké formě kultovní pošta je? A může Křetínskému v nákupu britského „rodinného stříbra“ někdo zabránit?

Reklama

Royal Mail patří k obrazu života v Británii od nepaměti. Lidé tu červeným poštovním schránkám háčkují speciální „čepice“ k historickým výročím, třeba s motivy letadel z druhé světové války, a dětským pohádkovým hrdinou je dobromyslný pošťák Pat, kterého nic nezastaví od doručení byť jen jediného dopisu. Nyní se však její historie nejspíš bude přepisovat.

EP Group podnikatele Daniela Křetínského je totiž na dobré cestě k převzetí Royal Mail. Dosavadní vlastník ikonické poštovní společnosti International Distributions Services souhlasil s nabídkou přesahující 3,5 milionu liber, tedy přes sto miliard korun. Nyní jsou na tahu akcionáři, kteří obchod proberou na zářijovém setkání. A také britská vláda, která musí prodej schválit, přičemž ho může i zablokovat. Deník The Guardian však uvádí, že jak konzervativci, tak labouristé nepůsobí, že by chtěli dělat problémy.

Odbory britské pošty hrozí Křetínskému stávkou, pokud nesplní jejich požadavky

Tlak na Křetínského v Británii. Odbory pošty Royal Mail hrozí stávkou

Odborová organizace zastupující zaměstnance britské pošty Royal Mail pohrozila stávkou v případě, že český miliardář Daniel Křetínský, který usiluje o převzetí podniku, nesplní její požadavky, uvedl list Financial Times. Křetínský zprávu nekomentoval.

Přečíst článek

Reklama

Český podnikatel, který je už nyní s více než sedmadvacetiprocentním podílem největším akcionářem, věří v zářnou budoucnost. Royal Mail, k níž patří i mezinárodní doručovací společnost GLS, chce modernizovat a naskočit na trend doručování dodávání zásilek z e-shopů. Ostatně objem listovních zásilek klesá, takže transformace v logistickou firmu dává smysl.

Ztrátový gigant

Bude to ale potřebovat investice, protože Royal Mail za sebou nemá zrovna nejlepší období. Je dlouhodobě ztrátovým podnikem, který se v posledních letech musel vypořádat s řadou obtíží. „Ztráta 360letého monopolu na doručování balíků, stávky poštovních zaměstnanců, incident v oblasti kybernetické bezpečnosti a pokuta od regulačního úřadu Ofcom za nesplnění cílů v oblasti doručování,“ vyjmenovává patálie Reuters.

Podle zahraničních médií se však prý blýská na lepší časy. Minulý týden například IDS oznámila výsledky za rok 2023. Byznys pošty byl sice opět v červených číslech, ale ztráta před zdaněním dělá 75 milionů liber, což je o 35 milionů méně než v předcházejícím roce.

Český miliardář Daniel Křetínský

Bloomberg odkrývá ambice Daniela Křetínského. Miliardář chystá obří expanzi v západní Evropě

Český miliardář Daniel Křetínský vlastní elektrárny, maloobchod i média. Všechny jeho současné nákupy měly jedno společné. Firmy byly ve finanční tísni, informuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

„V posledních šesti měsících jsme společnost Royal Mail nasměrovali na správnou cestu. Dosáhli jsme značného pokroku při realizaci našeho modernizačního programu a ve druhém pololetí jsme se vrátili k růstu,“ argumentoval CEO IDS Martin Seidenberg.

Značka žije dál

Royal Mail se pyšní obsáhlým rodokmenem. Počátky můžeme hledat už v době Jindřicha VIII., který v roce 1516 založil poštovní síť, která však tehdy obsluhovala pouze zásilky krále a jeho dvora. Karel I. ji pak po takřka 120 letech otevřel veřejnosti. Typické kočáry ještě před koncem 19. století začaly rozvážet i balíky. Později je nahradily červené dodávky.

Drtivou většinu svého života firma strávila v rukách státu. Teprve v roce 2011 parlament rozhodl o tom, že se Royal Mail otevře soukromým investorům. O dva roky později vstoupila na londýnskou burzu. Vláda si původně ponechala třicetiprocentní podíl, ale v roce 2015 se vzdala i toho. Spojení státu s Royal Mail tak nadobro skončilo bez jednoho roku po půlce tisíciletí.

Křetínský kupuje pětinu v německých ocelárnách Thyssenkrupp

Miliardář Křetínský kupuje pětinu největší německé ocelárny Thyssenkrupp, podíl zřejmě navýší na polovinu. Thyssenkrupp čelí vážným potížím kvůli zelené agendě a drahým energiím, na nichž ale Křetínský rekordně vydělává, komentuje akvizici ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Křetínský se zavázal, že bude respektovat úctyhodnou tradici a historii firmy. Podle IDS se zaměstnanci nemusí bát masového propouštění, nadále zůstane i název a sídlo na ostrovech a závazek doručovat šest dní v týdnu. I červená dodávka tak snad pošťákovi Patovi zůstane.

Pošta není jediným britským zájmem Daniela Křetínského. Vlastní tříprocentní podíl v řetězci supermarketů Sainsbury's či 27 procent londýnského fotbalového klubu West Ham United.

Další texty Karla Pučelíka čtěte zde

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme