Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Odchod z Ruska se zahraničním firmám prodraží

Odchod z Ruska se zahraničním firmám prodraží
ČTK
 ČTK

Ruské úřady přitvrdily podmínky, které musí splnit zahraniční společnosti při odchodu z Ruska: prodraží se jim příspěvek do ruského rozpočtu a také budou muset svá ruská aktiva prodávat ještě s větší slevou než dosud, uvedl ruský ministr financí Anton Siluanov. Příspěvek do státního rozpočtu se zvyšuje z 15 na 35 procent z částky dohodnuté při transakci, přičemž při prodeji musí z tržní ceny slevit tři pětiny, a ne polovinu jako dosud.

Reklama

Přitvrzení podmínek pro odchod z Ruska se týká firem ze zemí, které Rusko označuje za nikoliv přátelské, tedy ze Západu. Stovky západních firem opustily podnikání v Rusku poté, co Rusko v únoru 2022 rozpoutalo válku proti Ukrajině.

„Z 15 na 25 procent (se zvětšuje jednorázová platba), plus pět procent za jeden rok a dalších pět procent za další, a tak to celkem dělá 35 procent. A sleva se zvětšuje z 50 na 60 procent,“ řekl ministr agentuře Interfax.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Plán vítězství nad Ruskem podpořila většina unijních lídrů

Většina předsedů vlád zemí Evropské unie na summitu podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského podpořila takzvaný plán vítězství pro Ukrajinu. K plánu se vyjádřilo 18 členů Evropské rady a většina z řečníků dala najevo plnou podporu, řekl prezident na tiskové konferenci v Bruselu.

Přečíst článek

Siluanov nekomentoval zprávy z minulého týden, že prezident Vladimir Putin hodlá osobně schvalovat transakce, jejichž výše přesahuje 50 miliard rublů (asi 11,8 miliardy korun), dodal server The Moscow Times.

Reklama

Zvláštní pravidla pro transakce s rezidenty z nikoliv přátelských zemí zavedl svým výnosem Putin v březnu 2022, tedy krátce po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Výnos stanovil, že transakce schvaluje vládní komise pro zahraniční investice. Výnos má platit do konce příštího roku a týká se strategických podniků, energetických společností, bank, těžařských firem atd. Původně jednorázový poplatek pro státní rozpočet činil nejméně deset procent ze sumy transakce či z tržní hodnoty, pokud se aktiva prodávala s velkou slevou. Loni v říjnu komise rozhodla, že platba do rozpočtu bude činit 15 procent z tržní ceny aktiv, připomněl Interfax.

Britský výrobce spotřebního zboží Unilever dokončil prodej své ruské divize firmě Arnest Group, což je ruský výrobce parfémů, kosmetiky a výrobků pro domácnost, oznámila firma. Podmínky transakce nebyly zveřejněny. Prodej zahrnuje všechny obchodní aktivity a čtyři továrny Unileveru v Rusku a týká se i podnikání v Bělorusku.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Fialova vláda loni hospodařila s druhým nejvyšším schodkem v dějinách Česka

Přečíst článek
Ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Hodlá vláda „spláchnout“ své rozpočtové díry za 45 miliard?

Přečíst článek
Česká ekonomika se příští rok dočká oživení, uvádí průzkum ministerstva financí

Rozpočty pod palbou. Národní rozpočtová rada „cupuje“ ten na příští rok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme