Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Odehrála se v ní jaderná katastrofa, teď ji do provozu uvedou kvůli Microsoftu

Odehrála se v ní jaderná katastrofa, teď ji do provozu uvedou kvůli Microsoftu
Profimedia
 ČTK

Americká společnost Constellation Energy znovu uvede do provozu jadernou elektrárnu Three Mile Island, ve které se odehrála nejhorší jaderná havárie na území Spojených států.

Reklama

Elektrárna bude na základě 20leté dohody zajišťovat dostatek uhlíkově neutrální energie americké společnosti Microsoft pro rozvoj její umělé inteligence (AI). Plánované znovuotevření elektrárny ukazuje na měnící se přístup USA k jaderné energii. Constellation Energy oznámila svůj záměr na znovuotevření pět let poté, co její tehdejší mateřská společnost Exelon rozhodla o jejím uzavření, protože elektrárna byla ztrátová. Podle plánu by měla začít fungovat nejpozději do roku 2028.

Nikdy předtím nebyla americká jaderná elektrárna po vyřazení znovu uvedena do provozu a nikdy předtím nebyl veškerý výkon jedné komerční jaderné elektrárny přidělen jedinému zákazníkovi.

Neckarwestheim II

Německo dává sbohem jádru, může to nakonec zdražit elektřinu i v Česku

Německo v neděli po více než 60 letech výroby elektřiny z jádra vypíná své poslední jaderné elektrárny. V deset hodin dopoledne začne postupně vypínat elektrárnu Isar-2 u Mnichova. O zhruba 45 minut později bude tento zdroj automaticky odpojen ze sítě, až jeho výroba klesne na 30 procent instalovaného výkonu.

Přečíst článek

USA mění přístup k energii z jádra

Při havárii v roce 1979 elektrárna zcela přišla o jeden ze dvou reaktorů, Unit 2. Nyní Constellation Energy chystá opětovné spuštění reaktoru Unit 1. Před odstavením v roce 2019 výkon reaktoru činil 835 megawattů, což je dostatek elektřiny pro pokrytí spotřeby 800 tisíc domácností.

Reklama

Microsoft si od dohody slibuje, že se stane nejpozději do roku 2030 uhlíkově neutrální. Finanční podmínky dohody nebyly zveřejněny.

Dohoda mezi oběma firmami reaguje na snahu Bidenovy administrativy změnit v USA přístup k jaderné energii. Chce tím snížit emise skleníkových plynů z energetického sektoru, které mají negativní dopad na životní prostředí. Svůj závazek potvrdil Washington i tím, že minulý rok ve státě Georgie uvedl do provozu vůbec první reaktor od havárie z roku 1979.

Nový iPhone 16

Proč se Irsko štítí miliard od Apple? Přízeň globálního kapitálu je víc než „pár“ miliard navíc

Evropský soudní dvůr v týdnu rozhodl, že technologický gigant Apple bude muset Irské republice zaplatit třináct miliard eur. Státy obvykle takovou finanční injekci, která s velkou rezervou překoná třeba schodek českého státního rozpočtu, vítají. Ne však Irové, ti se naopak platbě bránili, co to šlo. Chtě nechtě, peníze dostanou, a teď řeší, co s nimi.

Přečíst článek

Provoz datových center a AI je energeticky náročný. Datová centra mají nyní na spotřebě elektřiny v USA podíl kolem čtyři procent a podle prognóz se má tento podíl do roku 2030 zdvojnásobit.

Jaderná energie je považována za „zelenou“, protože na rozdíl od spalování zemního plynu nebo uhlí při výrobě elektřiny nevytváří emise skleníkových plynů. Výstavba nebo opětovné spuštění elektráren je však nákladné a stále neexistuje dlouhodobé řešení pro vyhořelé, ale vysoce radioaktivní uranové palivové tyče.

Jaderní elektrárna Temelín vyrobila tolik elektřiny, že by to domácnostem stačilo na rok.

Elektřina z Temelína by stačila českým domácnostem na celý rok

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila podruhé ve své dvaadvacetileté historii 16 terawatthodin (TWh) elektřiny. Dosud nejvíc to bylo v roce 2017, kdy vyrobila 16,48 TWh. Za letošní velkou výrobu vděčí elektrárna zvládnutým odstávkám i modernizaci. Elektřina, kterou letos Temelín vyrobil, by stačila českým domácnostem téměř na celý rok.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme