Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Odklon od uhlí bude stát české teplárny 200 miliard

Teplárna Frýdek-Místek
ČTK
 ČTK

Investice do transformace českých tepláren přesáhnou 200 miliard korun. V posledních třech letech přešlo od spalování uhlí na jiný typ paliva deset tepláren v ČR, které zásobují dohromady 110 tisíc domácností. Další velké teplárny plánují odklon od uhlí v příštích letech, transformaci chtějí dokončit do roku 2030.

Reklama

Teplárny zahájily přechod na jiný typ paliva od roku 2022. V první fázi ukončily nebo radikálně snížily spalování uhlí na úroveň několika procent teplárny v Plané nad Lužnicí, Táboře, ve Strakonicích, ve Dvoře Králové, Uherském Hradišti, Přerově, Frýdku-Místku, Kolíně, v Ostravě Přívoze a Teplárnu ČSA u Karviné. Uhlí tyto teplárny nahradily biomasou, zemním plynem, teplem z dopadu a dalšími energetickými zdroji. Do náhrady uhlí investovaly celkem přes šest miliard korun. Dohromady tyto teplárny dodávají ročně pět milionů gigajoulů (GJ) tepla. Ještě dříve ukončily spalování uhlí také například teplárny v Příbrami a v Náchodě.

„První etapa odchodu od uhlí v menších teplárnách je téměř dokončena. Velké teplárny v krajských městech na náhradě uhlí intenzivně pracují. Tyto projekty budou postupně uváděny do provozu v letech 2027 až 2030,“ uvedl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek. Pro další transformaci podle něj budou rozhodující peníze z Modernizačního fondu.

Podle sdružení dosud náhrada uhlí snížila emise oxidu uhličitého o více než 600 tisíc tun ročně. Vedle ekologičtějšího provozu je podle sdružení bonusem transformace také výrazné snížení plateb za emisní povolenky. V některých případech by se jich teplárny měly zbavit úplně.

Letošní topná sezona začala v polovině září, což je zhruba o měsíc dříve než loni. Loňská topná sezona v Česku byla nejkratší a nejteplejší za posledních 60 let. Tuzemské teplárny při ní zaznamenaly nejnižší dodávky tepla, proti průměru až o desetinu nižší. Hlavní příčinou bylo podle nich mimořádně teplé počasí v sezoně.

Reklama

Fotovoltaická elektrárna

PRE staví na Sokolovsku svou dosud největší fotovoltaickou elektrárnu

Pražská energetika, a. s., zahájila v Novém Sedle na Sokolovsku stavbu své dosud největší fotovoltaické elektrárny (FVE).

Přečíst článek

Miliardář a zakladatel skupiny Creditas Pavel Hubáček

Finančník Hubáček vstupuje na slovenský energetický trh

Investiční skupina Creditas finančníka Pavla Hubáčka vstoupila na slovenský energetický trh. Prostřednictvím své divize UCED koupila energetickou společnost GGE. Cenu transakce firmy nezveřejnily. Akvizici už dříve schválily antimonopolní úřady v ČR i na Slovensku.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme