Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Spása pro český autoland? Onsemi ve valašském podhůří investuje desítky miliard

továrna Onsemi, čipy, laboratoř
Onsemi/užito se svolením
 ČTK

Americký výrobce polovodičů onsemi rozšíří výrobu ve svém závodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Hodnota plánované investice je dvě miliardy dolarů, což je v aktuálním přepočtu 46,3 miliardy korun. Onsemi ještě bude jednat s českou vládou o balíčku investičních pobídek. Společnost původně zvažovala pro rozšíření výroby také své závody ve Spojených státech a v Koreji.

Reklama

Po schválení pobídek vládou je ještě musí potvrdit Evropská komise. Onsemi předpokládá, že po rozšíření by celý její rožnovský závod přispíval ročně k hrubému domácímu produktu (HDP) Česka více než šesti miliardami korun.

Nový závod onsemi v Rožnově by vyráběl inteligentní výkonové polovodiče, které slouží ke zlepšení energetické účinnosti elektromobilů, obnovitelných zdrojů energie nebo datových center s umělou inteligencí. Výroba by navázala na současné provozy, ve kterých se vyrábí krystaly křemíku a křemíkové čipy.

Jak vyrábějí čipy v onsemi. Podívejte se do galerie:

Reklama

Záchrana pro český autoland 

„Naše brownfieldová investice by zajistila vybudování středoevropského dodavatelského řetězce, což nám umožní lépe uspokojit rychle rostoucí poptávku našich zákazníků po inovativních technologiích, které zlepšují energetickou účinnost jejich aplikací,“ uvedl prezident onsemi Hassane El-Khoury. „Díky úzké spolupráci s českou vládou by rozšíření výroby posílilo naši produkci inteligentních výkonových polovodičů, které jsou nezbytné pro to, aby Evropská unie byla schopna výrazně zredukovat svoje emise uhlíku a snižovat celkový negativní dopad na životní prostředí,“ dodal.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) rozhodnutí o investici uvítal. „Rozhodnutí společnosti onsemi expandovat v Česku je jasným potvrzením atraktivity naší země pro zahraniční investice a silným impulsem pro naši ekonomiku. Investice posiluje naši pozici v oblasti polovodičů a zároveň má potenciál přispět k rozvoji automobilového průmyslu a pomoci nám s jeho adaptací na nastupující éru elektromobility,“ uvedl.

Podle Síkely jde o největší investici v ČR v její moderní historii. Rozšíření výroby pomůže i evropské soběstačnosti při výrobě čipů.

Vláda bude v příštích měsících jednat s onsemi o konkrétní podobě investiční pobídky. Za jednu z možností zmínil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) daňové prázdniny. Vyjádřil ale přesvědčení, že se poskytnutá pobídka Česku rychle vrátí.

Informace o plánovaném rozšíření rožnovské továrny onsemi přivítala také automobilka Škoda Auto, která se společností spolupracuje při dodávkách inteligentních řešení napájení a senzoriky pro vyráběná auta. „Oznámení o investici onsemi je skvělou zprávou nejen pro výrobce automobilů, kde bezpochyby velkou měrou přispěje k odolnosti dodavatelských řetězců v oblasti polovodičového ekosystému, ale i pro celou Českou republiku, které výrazně pomůže posílit pozici polovodičového centra v evropském regionu a zároveň umožní vzniknout pracovním místům a bezpochyby přiláká i vysoce kvalifikované odborníky a posílí spolupráci se vzdělávacími institucemi,“ sdělil člen představenstva automobilky Karsten Schnake.

Jiří Hlavenka

Jiří Hlavenka: Technická tradice a vzdělání dává Česku šanci prosadit se ve výrobě čipů

Česko má šanci se výrazně prosadit v polovodičovém průmyslu, tedy ve vývoji a výrobě čipů i navazujících oborech. „Je to příležitost, která se objeví jednou za století,“ tvrdí v rozhovoru pro Export.cz investor a podnikatel Jiří Hlavenka.

Přečíst článek

Výrobu čipů ohrozí nedostatek vody

Polovodiče jsou základními stavebními kameny čipů, které najdeme v nejšpičkovější elektronice, v mobilech, letadlech, nových autech, ale také třeba v zubním kartáčku nebo moderní žárovce. Pro výrobu polovodičů je však zapotřebí hodně vody. A světová místa výroby jsou zrovna v oblastech, kde vody ubývá.

Přečíst článek

Land Rover, ilustrační foto

Výrobce čipů onsemi zvažuje investici dvou miliard dolarů. Česko je ve hře

Americký producent polovodičů ON Semiconductor Corporation (onsemi) zvažuje investici dvě miliardy dolarů (zhruba 44 miliard korun) do rozšíření výroby čipů z karbidu křemíku. Tyto polovodiče se využívají pro prodloužení dojezdu elektromobilů. Firma se podle agentury Reuters rozhoduje mezi Spojenými státy, Českem a Koreou.

Přečíst článek

Odvětví čipů to nejsou jen továrny, žolíky drží i Češi

Závody ve výrobě čipů. Mezi Evropany drží i Češi své žolíky

Evropa se děsí zaostávání v polovodičovém průmyslu a Brusel vyhlásil cíl, podle něhož má Evropská unie dosáhnout 20procentního podílu ve výrobě čipů do roku 2030. Jak už to s evropskými cíli bývá, doprovází je silná skepse. Ve skutečnosti jsou ale továrny na čipy jen jednou ze součástí polovodičového oboru. Evropa má v rámci dodavatelského řetězce čipů silná místa a týká se to i Česka. Na udržení a posílení těchto svých předností by Evropané měli sázet především, píše v analýze Jan Žižka, editor magazínu Moderní ekonomická diplomacie, který vydává ministerstvo zahraničí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme