Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Ohrožená je hlavně Morava. Hrozí zaplavení elektrárny

Voda proniká do obydlených míst
Profimedia.cz
 ČTK

Některý z povodňových stupňů stále platí na 244 místech Česka. Z toho téměř na třetině byl třetí stupeň nebo stupeň, který meteorologové označují jako extrémní povodeň. Kritická je situace především na severní Moravě. Moravskoslezský a Olomoucký kraj už vyhlásily stav nebezpečí.

Reklama

Některé toky na severní Moravě již dosáhly 50letého průtoku. Rychle nyní stoupá například říčka Vidnavka ve Vidnavě na Jesenicku a Černý potok v sousední obci Velká Kraš. V obou lokalitách platí extrémní povodňový stupeň. Podobná situace s rychlým vzestupem je také na Černé Opavě v Mnichově či na Opavici v Krnově na Bruntálsku.

Pokud se v Ostravě potká povodňová vlna řek Odra a Opava, může voda zaplavit elektrárnu v ostravských Třebovicích, která by pak musela být odstavena. Většina obyvatel Ostravy by přišla dočasně o dodávky teplé vody. Uvedl náměstek ostravského primátora Aleš Boháč. Řekl také, že společnost BorsodChem z preventivních důvodů zastaví provoz. Třebovickou elektrárnu provozuje společnost Veolia Energie ČR. 

"Pokud se naplní tento nejčernější scénář, bude elektrárna zatopena. Znamenalo by to její odstavení," řekl Boháč. Dodal, že obnovena by pak byla nejdříve v pondělí odpoledne. Upřesnil, že elektrárna dodává teplou vodu pro velkou část města. "Už nyní nedodává teplou vodu pro část Moravské Ostravy. Parovody jsou zatopené. Mají poruchy," uvedl.

Doplnil, že ostravská chemička BorsodChem MCHZ, která leží nedaleko koryta Odry, oznámila, že preventivně zastaví výrobu. O podobném kroku uvažuje i vedení společnosti OKK Koksovny. Rozhodnou se večer podle předpovědi počasí a hydrometeorologických prognóz.

Reklama

Hladiny řek stoupají od pátečního večera, situace se s pokračujícím deštěm stále zhoršuje. V sobotu ráno byl některý z povodňových stupňů na 145 místech Česka, o tři hodiny později na 169 místech. V poledne některý z povodňových stupňů evidovali už na 200 místech, z toho nejvyšší byl ve 44 lokalitách.

¨Půda již nezvládá vodu absorbovat

OBRAZEM: Povodně mohou zachytit přehrady. Půda už je nasycená,

Vysušená půda vstřebala velké množství vody, po vydatných deštích je už ale téměř nasycená a odtéká. Hlavní roli v zachycení povodní přebírají přehrady, uvedl dnes na síti X portál Intersucho.

Přečíst článek

Vodní stavy na tocích v povodí Moravy a Dyje vlivem trvalých intenzivních srážek dál stoupají. Třetí povodňový stupeň značící ohrožení eviduje Povodí Moravy na deseti místech, informoval státní podnik v tiskové zprávě. V Jihomoravském kraji zůstává třetí stupeň podle údajů vodohospodářů a hydrometeorologů na Svratce v Židlochovicích na Brněnsku, na Dyji pod nádrží Nové Mlýny a na Bělé pod boskovickou přehradou na Blanensku. Stavy ovlivňuje řízený odtok vodohospodářů.

Židlochovice čekají vrchol v neděli večer

V Židlochovicích je hladina řeky od pátečního večera na třetím stupni, podle Chmelaře by byla na druhém, pokud by se nepočítal vliv odpouštění Brněnské přehrady. Z aktuálních prognóz plyne, že bude řeka kulminovat v neděli večer, kdy má dosahovat 532 centimetrů. Před začátkem dešťů a zahájením intenzivního vypouštění z Brna byla ve středu hladina nejvýše na necelých 100 centimetrech. Pro Židlochovice je řízení odtoku z přehrady klíčové, protože leží pod soutokem Svratky se Svitavou a Litavou, což jsou dvě neregulované řeky.

Za posledních šest hodin jsme zaznamenali srážkové úhrny do 38 milimetrů, nejvyšší byly na Znojemsku a v Beskydech. V závislosti na intenzitě srážek očekáváme další vzestupy, případně kolísání vodních toků. Dnes budou nejvyšší srážkové úhrny v jihovýchodní polovině republiky, na severovýchodních horách a na Opavsku a Ostravsku," uvedl ráno mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Nejvyšší vzestupy s četným překročením třetích stupňů a případně i padesátiletých průtoků předpokládá v sobotu i neděli na tocích, které odvodňují Jeseníky. Výrazné vzestupy budou i u toků odvodňujících severovýchodní horské oblasti a Českomoravskou vrchovinu.

Obce se na velkou vodu připravily

Dalibor Martínek: Letos si s povodní zatím vedeme nadmíru výtečně

Uznávám, že psát glosu s takovým titulkem uprostřed povodně, kdy nejhorší máme teprve před sebou, může působit poněkud pošetile. Nicméně jde o postřeh v průběhu boje. Veškeré přípravy tentokrát působí koordinovaně, nasazení je obrovské, sto tisíc hasičů v akci. Ale i energetiků, dopravců a dalších profesí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kovanda: Povodně státní schodek nejspíš nezvýší, pomohou přebytkové místní rozpočty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme