Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Optimismus na Slovensku. Celková ekonomická nálada dosáhla dvouletého maxima

Optimismus na Slovensku. Celková ekonomická nálada dosáhla dvouletého maxima
iStock
 ČTK

Celková ekonomická nálada podnikatelů a spotřebitelů na Slovensku se v červnu zlepšila a byla na svém maximu za poslední dva roky, uvedl slovenský statistický úřad. Pesimističtější byli pouze spotřebitelé a podnikatelé ve stavebnictví.

Reklama

Hlavní ukazatel ekonomické nálady na Slovensku v červnu stoupl na 107,1 bodu z květnové hodnoty 103,7 bodu. Meziročně byl vyšší o 13,2 bodu a oproti svému dlouhodobého průměru vzrostl o 1,1 bodu.

Z pěti složek ukazatele ekonomické nálady nejvýrazněji stoupl optimismus podnikatelů ve službách, a to hlavně v sektoru ubytování s stravování. Nálada se zlepšila také u podnikatelů v maloobchodu a v průmyslu, který je páteří slovenské ekonomiky.

Naopak, u spotřebitelů se po třech měsících nálada v červnu zhoršila, a to hlavně kvůli negativnímu hodnocení vývoje financí v domácnostech. Pesimističtější byli také podnikatelé ve stavebnictví. Důvodem je vývoj objednávek a očekávaný pokles počtu pracovníků.

V Česku se důvěra v ekonomiku v červnu po měsíci poklesu vrátila k růstu. Souhrnný indikátor důvěry se meziměsíčně zvýšil o 1,6 bodu na 98 bodů. V porovnání s květnem byli optimističtější podnikatelé, zejména v průmyslu. Mezi spotřebiteli důvěra podruhé za sebou klesla.

Reklama

Pellegrini v Praze. S prezidentem Pavlem mluvil o blízkosti obou zemí

Slovenský prezident Peter Pellegrini při dnešní návštěvě Prahy poukázal na mimořádně blízké vztahy obou zemí, které podle něj nemůže ohrozit ani rozdílnost některých pohledů. Jeho český protějšek Petr Pavel po jednání na Hradě zdůraznil, že česko-slovenské vztahy jsou mnohem hlubší, než vymezuje zahraniční politika.

Přečíst článek

Rekostrukce vodního díla Gabčíkovo
video

Metrostav: Zvládli jsme Gabčíkovo, teď už si troufneme i na Panamský průplav

Čeští stavbaři z Metrostavu nedávno dokončili jednu z největších vodohospodářských staveb v Evropě, modernizaci plavebních komor na vodním díle Gabčíkovo. Bezmála pětileté dobrodružství plné dramatických epizod zakončili happyendem a k symbolu samostatného Slovenska vepsali velkými písmeny další český podpis.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme