Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ostravsku ocelárnu Vítkovice Steel koupili Indové

vítkovice steel
čtk
 ČTK

Novým majitelem ostravské firmy Vítkovice Steel se stane společnost Jindal Steel International z globální průmyslové skupiny Jindal Group působící v ocelářství, energetice a těžebním průmyslu. Odkoupením podílů od dosavadních majitelů získá 100 procent akcií. Nový vlastník má ostravské firmě zajistit zelenou ocel a investice do rozvoje. Vstup investora musí ještě posoudit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedla to mluvčí společnosti Vítkovice Steel Jana Dronská.

Reklama

Vítkovice Steel dosud vlastnilo pět nadnárodních investičních fondů, které ovládají osoby z bývalého Sovětského svazu, konkrétně z Arménie. Společnost kvůli tomu měla problémy: Kvůli podezření na vlastnické propojení firmy na Rusko, které firma celou dobu popírala, jí Finanční analytický úřad (FAÚ) v souvislosti se sankcemi proti Rusku týkajícími se války na Ukrajině v květnu 2022 zablokoval majetek. FAÚ zrušil opatření teprve letos v srpnu, když se podezření nepotvrdilo. Ukončení šetření FAÚ bylo nutným předpokladem pro vstup investora, který nyní může akcie koupit.

„Je to strategický krok a jsme přesvědčeni, že tím posílí podnik i české ocelářství. Nový průmyslový vlastník přinese společnosti stabilizaci a především rozvoj v podobě masivních investic do modernizace i rozšíření výrobních technologií, sdílení zahraničního know-how a směřování k ekologicky vyrobené nízkoemisní oceli,“ uvedl generální ředitel podniku Radek Strouhal.

Vítkovice Steel spolupracují se skupinou Jindal už více než rok v oblasti provozního financování, Jindal Group stabilizovala jejich finanční situaci. Letos na jaře uzavřely závazné memorandum o vzájemné obchodní spolupráci na dodávkách vstupního materiálu vyrobeného s nízkými emisemi a minimálním dopadem na životní prostředí.

Vítkovice Steel

Další rána pro ocelářský průmysl. Firma Vítkovice Steel prohloubila ztrátu

Ostravská hutní firma Vítkovice Steel prohloubila v roce 2022 svou ztrátu oproti roku 2021 o 314,5 milionu na 422,7 milionu korun.

Přečíst článek

Reklama

„Ostravská společnost si tím zajistila nízkoemisní ocelové bramy z Ománu v objemu až milion tun ročně,“ uvedla Dronská. Vítkovice Steel se tak podle ní mohou stát jedním z prvních výrobců takzvaných zelených plechů v Evropě a významně posílit svou konkurenceschopnost i pozici na trzích.

„Ocelářský průmysl v České republice je známý svou dlouhou tradicí a Vítkovice Steel mají know-how, kvalitní výrobky, zkušené zaměstnance a dobrou pověst stabilního dodavatele. To jsou pro nás hlavní předpoklady dlouhodobé spolupráce. Vidíme velké synergie mezi Jindal Group a firmou Vítkovice Steel. Chceme být strategickým investorem a výrobu v Ostravě rozvíjet a rozšířit,“ uvedl generální ředitel Jindal Shadeed Iron & Steel v Ománu Harssha Shetty.

Vítkovice Steel jsou pro Jindal Group první evropskou akvizicí. „Mezinárodní skupina chce v Ostravě investovat do rozvoje společnosti v následujících letech až 150 milionů eur (zhruba 3,75 miliardy korun), především do rozšíření kapacity válcovaných plechů a výroby produktů s vyšší přidanou hodnotou,“ uvedla Dronská. Předpokládá se podle ní, že vzniknou i nová pracovní místa. Už za poslední rok, kdy spolupracuje s Jindal Group, stoupl počet zaměstnanců ostravské firmy téměř o 100.

Tameh Czech

Tameh Czech má nového majitele. Firmu kupuje miliardář Hubáček

Zkrachovalou společnost Tameh Czech, která dodávala energie Liberty Ostrava, kupuje skupina UCED miliardáře Pavla Hubáčka.

Přečíst článek

Vítkovice Steel jsou tradičním evropským výrobcem válcovaných výrobků z oceli. Firma je největším výrobcem ocelových plechů v České republice a jediným výrobcem štětovnic, jež se používají při zakládání staveb a zpevňování břehů vodních cest. Do zahraničí směřuje 70 procent prodaných výrobků. V roce 2022 firma prohloubila svou ztrátu oproti roku 2021 o 396,8 milionu na 505,1 milionu korun. Tržby firmě vzrostly meziročně o dvě miliardy na 14,92 miliardy korun. Společnost má přes 800 zaměstnanců.

Jindal Group je globální průmyslová skupina s dominantním postavením v ocelářství, energetice a těžebním průmyslu. Její sídlo je v Indii. Skupina vyrábí 12,6 milionu tun oceli a 7000 megawattů elektrické energie ročně. Má plně integrovaný dodavatelský řetězec, včetně dolů na železnou rudu a metalurgické uhlí. Po celém světě zaměstnává více než 50 tisíc lidí.

Daniel Křetínský bude vlastnit většinu řetězce Casino

Euro: Křetínský je nejbohatší Čech. Přeskočil Kellnerovou

Nejbohatším Čechem v letošním žebříčku časopisu Euro je Daniel Křetínský, jehož majetek za poslední rok vzrostl z 217 na 390 miliard korun. Z čela pořadí tak sesadil Renátu Kellnerovou s rodinou, jejichž majetek se meziročně zvýšil o 65 miliard na 350 miliard korun. Na třetí místo se posunul Patrik Tkáč s odhadovanou výší majetku 260 miliard korun. Nejvýrazněji si proti loňsku pohoršil předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), jehož jmění se snížilo o 50 miliard na 85 miliard korun a v žebříčku Eura mu patří sedmé místo.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme