Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Palmový olej přišel o titul nejlevnějšího rostlinného oleje

Palmový olej už není nejlevnějším rostlinným olejem
ČTK
 ČTK

Palmový olej přišel o pozici nejlevnějšího jedlého oleje na světě. Jeho produkce u největších pěstitelů klesá a zvýšila se nabídka alternativních olejů, uvedla agentura Bloomberg. Palmový olej, který je také nejoblíbenějším rostlinným olejem na světě, byl ještě v listopadu 2022 levnější o 782 dolarů (17 650 korun) za tunu než olej sójový. V současnosti je naopak draží.

Reklama

Na rozdíl od sóji, slunečnice a řepky se palma sklízí celoročně a potřebuje méně plochy k produkci stejného množství oleje než konkurenční plodiny. To znamená, že je obvykle i levnější.

Palmové plantáže v Indonésii a v Malajsii, které se na globální nabídce podílejí 85 procenty, se potýkají s problémy. Drobní pěstitelé se zdráhají kácet stárnoucí stromy a nahradit je novými, protože může trvat čtyři až pět let, než nové stromy začnou plodit. U sóji toto období trvá šest měsíců.

Ceny rostou

Ceny palmového oleje letos vzrostly o deset procent, zatímco ceny sójového oleje zhruba o devět procent klesly, a to kvůli lepším vyhlídkám úrody v zemích, jako jsou Spojené státy. Je však nepravděpodobné, že by v blízkém a střednědobém horizontu přišla nějaká strukturální změna ve využití olejů kvůli jedinečným vlastnostem oleje palmového, které jej činí atraktivní pro mnoho odvětví.

Palmový olej je komoditou, která se dá najít prakticky ve všem, od pizzy a zmrzliny až po šampon a rtěnku. Jako přísadu ho používají také výrobci krmiv, některé země pak zpracovávají palmu na biopaliva.

Reklama

Největším dovozcem palmového oleje na světě je Indie. Není ale pravděpodobné, že by důležití odběratelé v Indii, jako jsou výrobci sušenek nebo restaurace a hotely, začali okamžitě hledat náhradu. Část spotřeby palmového oleje v domácnostech se ale může přesunout ke konkurenčním olejům, uvedl viceprezident společnosti Patanjali Foods Ašíš Áčárja. Tato firma patří k největším dovozcům jedlého oleje v Indii.

Premiér Petr Fiala

Fiala se poplácal po zádech. Ceny potravin v Česku díky vládě výrazně zlevnily, uvedl

Ceny potravin v Česku nyní meziročně klesly zhruba o 3,8 procenta, snížily se nejvíc ze všech zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), uvedl premiér Petr Fiala na mezinárodním agrosalonu Země živitelka.

Přečíst článek

Kortizol je hormon, který potřebujeme naprosto nutně pro zdravé fungování těla

Biohacking: Kortizol je pro lidské tělo nezbytný, může však i pořádně potrápit

Kortizol je steroidní hormon, vylučovaný žlázami s vnitřní sekrecí, nadledvinkami. Je to párový orgán, „sedící“ na každé ledvině. Kortizol je hormon, který potřebujeme naprosto nutně pro zdravé fungování těla. Naše tělo je ale také náchylné mít kortizolu přebytek nebo i nedostatek.

Přečíst článek

Trendem dnešní doby je zdravá zmrzlina

Udržitelnost má své meze. Zmrzlinu do papíru nezabalíte, říká šéfka zmrzlinárny

Možná vám značka PINKO nic neříká, ale zmrzlinu tohoto benešovského výrobce jste dozajista už někdy jedli. Prodává se prakticky ve všech obchodních řetězcích pod jejich privátními značkami. Sladkému a studenému království už pět let vládne výkonná ředitelka Eva Pechová. Do vedení PINKA usedla po sedmnácti letech v logistické společnosti, kam nastoupila po jedenácti letech u značky Gorenje. Tři velké pracovní přestupy v životě a každý do zcela odlišného oboru. „Člověk má vyzkoušet všechno,“ říká na první pohled energická žena, která ví, co chce, i jak toho dosáhnout.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Pomerančový džus

Pomerančový džus jen pro bohaté? Cena kontraktů dosáhla historického maxima

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme