Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Penam má zaplatit půlmiliardovou pokutu za utajované nákupy na Slovensku

Centrála Penamu ze skupiny Agrofert a pekárna Zelená louka v Herinku u Prahy
Penam, s laskavým svolením
 ČTK

Pokutu 21 milionů eur (532 milionů korun) za porušení antimonopolních pravidel vyměřil slovenský Protimonopolní úřad (PMÚ) pekárenské skupině Penam, který spadá pod holding Agrofert. Skupina podle jejího mluvčího Pavla Heřmanského s rozhodnutím nesouhlasí a chce se proti němu bránit u soudu.

Reklama

Antimonopolní úřad dnes zveřejnil pozvánku na tiskovou konferenci, která se uskuteční příští úterý a bude se týkat druhostupňového rozhodnutí ve věci Agrofertu, který patří do svěřenského fondu bývalého premiéra Andreje Babiše. Úřad zároveň uvedl, že rozhodnutí se týká rekordně vysoké pokuty, kterou dostal Agrofert za to, že neoznámil, že „získal kontrolu nad dvěma konkurenčními pekárnami“.

Heřmanský potvrdil, že Agrofert obdržel rozhodnutí rozkladové komise, která dřívější výrok úřadu potvrdila. „Rozhodnutí považujeme za chybné a nezákonné. Názory Protimonopolního úřadu vyjádřené v rozhodnutí odporují provedenému dokazování a skutečnému stavu věci a jsou výsledkem nesprávného právního posouzení a překročení pravomoci úřadu. Jelikož rozhodnutí Protimonopolního úřadu je nesprávné a poškozuje naši společnost, podáme vůči němu žalobu,“ řekl mluvčí.

Andrej Babiš je nevinen v kauze Čapí hnízdo

Babiše doběhly utajované nákupy pekáren. Penam dostal půlmiliardovou pokutu

Pekárenská skupina Penam z holdingu Agrofert dostala od slovenského antimonopolního úřadu (PMÚ) pokutu 21 milionů eur (502 milionů korun) za porušení antimonopolních pravidel. O rozhodnutí úřadu informoval Denník N. Antimonopolní úřad výši pokuty potvrdil, potrestanou firmu ale nejmenoval. Verdikt úřadu není pravomocný. Agrofert uvedl, že se proti pokutě odvolá.

Přečíst článek

Antimonopolní úřad už loni uvedl, že podnikatel v pekárenství pochybil v tom, že neoznámil úřadu, že získal kontrolu nad dvěma konkurenčními pekárnami a že bez jeho souhlasu vykonával práva a povinnosti v souvislosti s touto akvizicí. Podle úřadu tím podnikatel porušil zákon o ochraně hospodářské soutěže. Sankce patří k nejvyšším, jakou PMÚ dosud uložil.

Reklama

Slovenský Denník N loni uvedl, že případ souvisí s utajeným nákupem dvou výrobců pečiva v Bratislavě a v Žilině, byť úřad tuto akvizici Penamu dříve zakázal. List napsal, že Babiš, který Agrofert založil, obě pekárny v roce 2014 získal oklikou, když je koupil prostřednictvím blízkých advokátů a antimonopolnímu úřadu to neohlásil. Zástupci Agrofertu loni uvedli, že pokuta souvisí s akvizicí slovenské pekárny První bratislavská pekárenská v roce 2013 a pozdější akvizicí slovenské pekárny PEZA v roce 2016.

Babiš, který je předsedou opozičního hnutí ANO, kvůli zákonu o střetu zájmů vložil v roce 2017 své akcie do svěřenských fondů. Podle slovenského registru partnerů veřejného sektoru je Babiš ve vztahu k Penamu jedním z konečných uživatelů výhod. Tak se označují osoby, které danou firmu vlastní nebo z její činnosti mají hospodářský prospěch.

Renáta Kellnerová

Kellnerová i nadále vládne žebříčku nejbohatších Čechů, Babiš si pohoršil

Dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou zůstává i nadále v čele žebříčku nejbohatších lidí v Česku. Podle časopisu Forbes činí hodnota jejího majetku 386 miliard korun.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Pekárna Zelená louka patřící pod Penam z Agrofertu musí vrátit stomilionovou dotaci na linku k výrobě toastového chleba. Nebyla dostatečně inovativní.

Odebrání stomilionové dotace pekárně Agrofertu už zase pokračuje. Síkela potvrdil, že jeho podřízení nejsou podjatí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme