Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Penta Hospitals letos proinvestuje 500 milionů. S penězi pomůže i „velká“ Penta

Generální ředitelka Penta Hospitals Barbora Vaculíková
poskytnuto Penta Hospitals
Stanislav Šulc

Rozšíření lůžek ve stávajících zařízeních, ale i zcela nové domy se speciální péčí. To chystá největší soukromý poskytovatel sociálních služeb v Česku skupina Penta Hospitals. Za roky 2023 a 2024 mají investice dosáhnout celkem miliardy korun. Část financí poskytne i investor Penta Investments.

Reklama

Skupině Penta se sázka na zdravotní a sociální služby vyplácí. Jen za rok 2023 tržby holdingu Penta Hospitals meziročně narostly téměř o třetinu a přiblížily se hranici šesti miliard. Největší nárůst o téměř miliardu korun přitom zaznamenala společnost Alzheimer Home, která nabízí komplexní sociální služby.

„Následná a domácí péče jsou klíčové pro zachování vysoké kvality našeho zdravotnictví i v budoucnosti. Proto jsme se rozhodli aktivně zaměřit na jejich posílení. V uplynulých měsících jsme investovali stovky milionů korun do rozvoje následné péče v našich nemocnicích v Ostrově nebo Roudnici nad Labem. Ještě do konce letošního roku chceme mít ve službě také minimálně sto sester v domácí péči a postupně díky tomu doplnit spektrum péče tam, kde již působíme,“ říká generální ředitelka Penta Hospitals Barbora Vaculíková.

Barbora Vaculíková, první dáma českého zdravotnictví

Manažerka Penty Vaculíková: V péči o seniory jsme jedničkou na trhu. A budeme dál růst

Společnost Penta Hospitals v Česku provozuje 31 domů pro lidi s Alzheimerovou chorobou, jinými slovy stařeckou demencí. Penta je největším soukromým poskytovatelem „pobytových sociálních služeb v Česku“. Nejsou to jen Alzheimer centra, ale i nový model zařízení pro seniory, kde je kombinovaná zdravotní a sociální péče. Penta vytváří nový model sociální péče o staré lidi, kterou stát nedokáže poskytnout. Ale samozřejmě jde i o byznys. Penta Hospitals měla za poslední rok obrat pět a půl miliardy korun. „Máme akviziční apetit,“ říká Barbora Vaculíková, šéfka Penta Hospitals a jedna z nejvlivnějších manažerek v Česku.

Přečíst článek

Miliardová investice

Celkově Penta Hospitals odhaduje investice za roky 2023 a 2024 na miliardu korun. Vloni investovala například do rozšíření kapacit ve svých nemocnicích v Roudnici nad Labem, Ostrově a Vrchlabí, podařilo se jí otevřít pět nových center Alzheimer Home s téměř pěti sty lůžky. Letos chce dál pokračovat v rozšiřování nemocnic ve Vrchlabí, Ostrově a ve Vršovicích. Alzheimer Home by mělo nabídnout dalších 200 lůžek.

Reklama

Kde plánuje Penta Hospitals sehnat financování na stamilionové rozšiřování sociálních služeb?

„Část bude představovat bankovní financování, část jsou naše vlastní prostředky a část poskytne také akcionář, tedy Penta Investments,“ řekla generální ředitelka Penta Hospitals Barbora Vaculíková.

Jan Kocián, investiční manažer Penty

Jan Kocián z Penta Investments: Energetická krize může způsobit katastrofu v domovech seniorů

Jedničkou mezi soukromými poskytovateli sociálních služeb se letos stala skupina Alzheimer Home, kterou v roce 2015 založili Boris Šťastný a Milan Šedivý. O tři roky později do sítě domů se speciální péčí vstoupila Penta a začala skupinu výrazně rozšiřovat. A plánuje i další expanzi. „Dnes žije v České republice zhruba do 500 tisíc lidí nad 80 let. Do roku 2050 se číslo zvýší zhruba na milion. Přesně z téhle věkové skupiny se primárně rekrutují klienti pro pobytové sociální služby. A vybudovat dostatečné kapacity není triviální věcí. Je to nesmírně náročné finančně i organizačně,“ říká Jan Kocián v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Demografie je neúprosná

Poskytování zdravotních a sociálních služeb jsou mezi tuzemskými investory na vzestupu již poslední dekádu. Právě z Penta Hospitals, která má velké zkušenosti zejména ze Slovenska, se postupně stala lídrem trhu, k čemuž jí pomohla i akvizice sítě Alzheimer Home.

Data o předpokládaném demografickém vývoji jsou pro případné investiční záměry příznivá. Analýza poradenské společnosti EY odhaduje, že do roku 2050 přibude v Česku oproti současnosti až milion seniorů. Ve věku nad 65 let tak bude v zemi žít zhruba 3,1 milionu obyvatel. To znamená až třikrát více lidí závislých na péči. Počet těch, kteří budou ve třetím a čtvrtém stupni závislosti, což jsou lidé nejčastěji vyžadujícími tyto specializované služby, se podle zvýší až na 440 tisíc osob. Očekává se, že by v Česku v té době chybělo až 70 tisíc sociálních lůžek.

„Jediným řešením, jak to zvládnout a přitom zachovat kvalitu poskytované péče, je transformace lůžkových kapacit. Čím dříve, tím lépe, není na co čekat. Akutní lůžka jsou dnes v Česku vytížena jen na zhruba šedesát procent. A to i za situace, kdy máme průměrnou dobu hospitalizace jednu z nejvyšších v celé Evropě. Chybí lůžka následné péče a na hraně je i stávající kapacita sociálních lůžek a do důchodového věku se blíží populačně silné ročníky ze sedmdesátých let,“ domnívá se Vaculíková.

Boris Šťastný končí ve vedení Alzheimer Home

Boris Šťastný končí ve vedení Alzheimer Home

Bývalý poslanec ODS Boris Šťastný založil dnešní síť zařízení se zvláštní péčí v roce 2015 spolu s Milanem Šedivým. O tři roky později vstoupila do Alzheimer Home investiční skupina Penta, která začala síť alzheimer center postupně rozšiřovat a zároveň propojovat s Penta Hospitals.

Přečíst článek

Alzheon Martina Tolara získal dalších 100 milionů dolarů. Lék na Alzheimera by mohl být na trhu již příští rok

Společnost Alzheon, za níž stojí český vědec Martin Tolar, finišuje třetí fázi testování svého prostředku ALZ-801. Ten by měl mít výrazný vliv na snižování dopadů Alzheimerovy choroby zejména u mladších pacientů. Nyní Alzheon získal v nejnovějším kole financování dalších 100 milionů dolarů. „Díky této investici máme dostatek prostředků na ukončení poslední fáze testování našeho léku,“ uvedl Martin Tolar.

Přečíst článek

Neurolog Martin Tolar: Náš lék na Alzheimera skutečně funguje. Čistí mozek

Studoval v Česku, ale nejvyššího vzdělání dosáhl v Americe. „Bez byznysové školy v Michiganu bych nikdy nevybudoval Alzheon,“ říká lékař Martin Tolar, který je ze všech lidí na světě nejblíž funkčnímu a bezpečnému léku na Alzheimerovu nemoc. V závodě o tento lék byly největší farmaceutické firmy světa, včetně Pfizeru, kde Tolar léta pracoval. „Největší překvapení bylo, že jsme v tom závodě najednou zůstali téměř sami,“ dodává. Jak těžké bylo prosadit se v Americe? Jak chce léčit Alzheimera? A jak chce pomáhat Česku v pozitivním rozvoji? Odpovídá jeden z nejúspěšnějších Čechů současnosti.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme