Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pětimiliardová investice. Cenu AFI získala Vitesco Technologies

Vítězové výročních cen AFI 2024
poskytnuto AFI
Stanislav Šulc
sta

Výroční ceny Sdružení pro zahraniční investice mají své majitele. Hlavní cenu získal projekt společnosti Vitesco Technologies, která chce investovat až pět miliard v nové lokalitě Ostrava-Hrušov. Nápadem roku je Digitální člověk, projekt v oblasti kyberkriminality.

Reklama

Je Česko zemí vhodnou pro zahraniční investice? A zlepšuje se místní investiční klima? Odpovědi každoročně hledá konference Sdružení pro zahraniční investice (AFI). Její součástí pak je také vyhlášení cen AFI, které se letos uskutečnilo v budově České národní banky.

Ocenění za významný počin v oblasti investic získala společnost Vitesco Technologies specializující se na vývoj a výrobu pohonných systémů pro automobilový průmysl s důrazem na elektrifikaci vozidel. Porota ocenila rozsáhlou expanzi, v rámci které firma investuje do vývoje a výroby pokročilných pohonných systémů. Česká pobočka společnosti v tuzemsku zaměstnává několik tisíc lidí a dalších tisíc míst plánuje nabídnout. V rámci expanze v nové lokalitě (Ostrava-Hrušov) firma plánuje proinvestovat až pět miliard korun, což představuje jednu z největších expanzí v tuzemské historii.

Předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl

Ekonom Hampl: Češi jsou línější než v minulosti

Česká republika si po roce 2019, kdy vypukla pandemie nemoci covid-19, dostatečně neuvědomila, jak moc se svět změnil a jaké je potřeba mít priority v oblasti veřejných investic. Na výroční konferenci Sdružení pro zahraniční investice v Praze to řekl ekonom a předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl. Oproti ostatním zemím regionu podle něj ale minimálně, co se fiskální politiky týče, může ČR říci, že „vybírá zatáčku“.

Přečíst článek

Příběhy oceněných firem mě vždy naplňují optimismem, že Česká republika má významným investorům co nabídnout. Zároveň jsou velmi obohacující i diskusní panely, z kterých vyplývá řada výzev, jejichž překonání může naši zemi udělat pro všechny podnikatele bez rozdílu ještě přívětivější. Právě třeba dekarbonizace průmyslu je velmi důležitý proces, který ale určitě stojí za to podstoupit. Výsledkem bude totiž větší energetická nezávislost na třetích zemích a dlouhodobé provozní úspory, tedy větší konkurenceschopnost pro českou potažmo evropskou ekonomiku,“ komentuje ocenění Klára Sobotková, Regional Development Director ve společnosti Panattoni a zároveň místopředsedkyně Řídícího výboru Sdružení pro zahraniční investice – AFI.

Reklama

Digitální kriminalista

Cenu AFI a agentury CzechInvest za inovativní nápad roku obdržela společnost Born Digital za projekt Digitálního člověka, aplikovaný konkrétně pro vyšetřování kyberkriminality ve Středočeském kraji. Jejich Digitální vyšetřovatel vyvinutý pomocí AI technologií pomáhá při vyšetřování Policii Středočeského kraje autonomní komunikací se státním zástupcem, bankami, poskytovateli domén a dalšími relenatními stranami, automaticky anaylyzuje data z případu či vytváří vizualizace finančích toků odcizených peněz.

ČEZ

ČEZ se chystá na stavbu modulárních reaktorů, vybírá partnera na jejich vývoj

Společnost ČEZ vybere do konce letošního roku partnera pro vývoj a provozování modulárních reaktorů v Česku. Vybírá mezi firmami Westinghouse, GE Hitachi a Rolls Royce, řekl mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Polostátní ČEZ podle něj v ČR plánuje do roku 2050 postavit až deset menších modulárních reaktorů o souhrnném výkonu tři gigawatty. Současné tuzemské klasické elektrárny v Dukovanech a Temelíně mají každá výkon asi dva gigawatty.

Přečíst článek

Cenu za dlouholetý přínos investičnímu prostředí obdržela dvojice Aleš Cáb a Josef Švejda, představitelé vedení společnosti onsemi. Aleš Cáb a Josef Švejda dlouhodobě hrají klíčové role při rozvoji inovativních technologií a jejich zavádění na trh. Společnost onsemi se pod jejich vedením stala významným zaměstnavatelem a investorem v ČR a výrazně přispěla k rozvoji lokální ekonomiky. Oba ocenění kladou důraz na dlouhodobou spolupráci s univerzitami a výzkumnými institucemi, jejich mentoring a podpora pomáhají novým generacím odborníků v přinášení inovativních myšlenek do českého investičního prostředí.

Řekl bych, že velkou část nominací letos spojuje nejen snaha o hledání efektivity a využívání nástrojů umělé inteligence, ale také určitá linka společenského přesahu. Všem oceněným blahopřeji nejen k cenám, ale hlavně ke skvělým projektům, na které mohou být hrdí. A upřímně se těším, jakým směrem bude tento vývoj probíhat a jaké nominace budeme číst za rok,“ uvedl předseda sdružení AFI Kamil Blažek .

Sdružení pro zahraniční investice – AFI každoročně své Výroční ceny uděluje s cílem ocenit firmy i jednotlivce za jejich úsilí o inovace a technologický pokrok s regionálním a také dlouhodobým přesahem. Vloni si ocenění odnesly české firmy Nebesys a Kvados a bývalý prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Pražská burza

České akcie mají letos to nejlepší již za sebou, uvádí analytici

České akcie již letos výrazný nárůst ceny zřejmě nečeká. Velkým rizikem pro ně je vývoj na zahraničních trzích, uvádí makléři a analytici. Pražský burzovní index PX posílil od začátku roku o 12 procent.

Přečíst článek

Eva Prokešová, JTI

Prokešová: Pomáhat druhým jsem se naučila už jako dítě. Teď díky tomu vymýšlím projekty pro celou společnost

S dobročinností se Eva Prokešová z JTI potkala už jako malé dítě a silně ji to formovalo. Ovlivnilo ji to natolik, že dnes vymýšlí jeden dobročinný projekt za druhým a v posledních dvou letech stojí i za zrodem největší tuzemské konference Good Company Circle, která propojuje firmy i neziskovky.  V současnosti už totiž firmám podle ní nestačí jen zasadit pár stromů nebo přispět na charitu, musí se snažit pomáhat společnosti mnohem více a to podle všech tří principů společenské odpovědnosti ESG.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jachta Ferretti 550

Výrobce jachet Ferretti míří na burzu v Miláně s oceněním jedné miliardy eur, do firmy investoval i Karel Komárek

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme