Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pivovar Bernard má za sebou rekordní rok

Pivovar Bernard loni vystavil 419 tisíc hektolitrů piva
ČTK
 ČTK

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci vloni vystavil 419 tisíc hektolitrů piva, což bylo nejvíc za 33 let jeho existence. V meziročním porovnání zvýšil produkci o 2,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které poskytl mluvčí pivovaru Radek Tulis. Víc než pětina piva byla na export.

Reklama

„Každý rok se vypořádáváme s dalšími překážkami, od covidu přes skokové nárůsty cen energií a surovin, válku na Ukrajině, zvýšení daní, nekončící bujení administrativy až po povodně, jejichž dopad jsme také pocítili. Přesto se nám daří růst,“ uvedl generální ředitel a vrchní sládek Josef Vávra.

Výstav pivovaru stoupal od roku 2001, tehdy dodal na trh 95 tisíc hektolitrů piva. Hranici 400 tisíc hektolitrů překonal poprvé v roce 2019. V následujících letech byl prodej piva Bernard nižší kvůli opatřením proti šíření covidu, kdy byly zavírané i hospody. Nad 400 tisíc hektolitrů se produkce humpoleckého pivovaru znovu dostala v roce 2023.

„Má smysl jít vlastní cestou v marketingu a mít schopné obchodníky, kterým se daří nacházet nová odbytiště, i když řada provozoven v posledních letech padla,“ řekl spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. Pivovar se podle něj už přiblížil ke hraně svých kapacit.

Reklama

Produkce pivovaru jde proti vývoji na trhu, kde prodej piva dlouhodobě postupně klesá, uvedl mluvčí. Dvě třetiny piva Bernard vyčepují restaurace a hospody ze sudů, třetina se prodává v láhvích. Za hranice dodává pivovar 21 procent produkce. Pivo vyváží do 25 zemí, nejvíc na Slovensko, do Švédska a Bulharska.

Rodinný pivovar Bernard, a.s., má 267 zaměstnanců, dalších 28 lidí pracuje v jeho sladovně v Rajhradě u Brna. Tržby za minulý rok společnost zatím nezveřejnila.

Sdružení přátel piva vyhlásilo vloni pivovar Bernard poosmé pivovarem roku.

Šéfkuchař Marcel Ihnačák v magazínu Newstream CLUB

Marcel Ihnačák: Vegeta zkazí přirozenou chuť každého jídla. Když ji používáte, všechny pokrmy chutnají stejně

Patří k nejznámějším tuzemským šéfkuchařům a v současnosti za jeho uměním můžete vyrazit na Břeclavsko, kde vlastní hned několik podniků. „Jižní Morava byla láska na první pohled. Historie, příroda a víno bylo to, co mě sem táhlo. Dnes si už neumím představit, že žiji jinde,“ říká proslulý šéfkuchař Marcel Ihnačák v rozhovoru, který původně vyšel v letním vydání magazínu Newstream CLUB a nyní si jej můžete přečíst v rámci Inventury 2024 byznysového portálu newstream.cz.

Přečíst článek

Smažený sýr patří k nejdražším pokrmům

Restaurace dál zdražují obědy. Sto padesát korun je již běžná cena

Průměrná cena poledního meníčka rostla i v letošním roce. Meziroční srovnání vykazuje v průměru změnu ve výši téměř šest korun. Tak vyplývá z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém bilancování zohlednil svou databázi - téměř šesti tisíc gastronomických provozoven napříč Českou republikou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme