Pivovarem roku je poosmé Bernard, konkurence mezi minipivovary roste
Pivovarem roku se letos opět stal podle Sdružení přátel piva (SPP) Rodinný pivovar Bernard z Humpolce. Ocenění získal poosmé. Bernard letos uspěl i ve dvou kategoriích podle druhů piv - se světlou desítkou a svátečním ležákem. Minipivovarem roku je pražský Pivovar Strahov. Létajícím pivovarem roku, čímž se míní pivovar v pronajatých provozech, je Pivovar Chroust z Prahy. Sládkem roku se stal Václav Berka z Plzeňského Prazdroje. Ocenění předali zástupci sdružení v nepomuckém minipivovaru Zlatá kráva.
Anketa SPP o nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti roku se koná od roku 1990 a podle předsedy sdružení Tomáš Erlicha je nejstarší novodobou soutěží na českém pivním trhu. První část hodnocení je anketní mezi členy sdružení, jichž je přes 1500. Nejlepší piva pak postoupí do anonymní finální degustace. Sdružení přátel piva vlastní ochranné známky na ocenění Pivovar roku, udělované od roku 2004, Minipivovar roku (od roku 2006) a i Létající pivovar roku (od roku 2022).
V ČR je teď podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Michala Voldřicha přes 500 minipivovarů a zhruba 60 průmyslových. „Kategorie průmyslových pivovarů donedávna klesala, ale jak se mnohé minipivovary stávají natolik úspěšnými, že výstavem přesahují již magickou hranici roční produkce 10 tisíc hektolitrů, tak se stávají pivovary průmyslovými a počet tak pomalu opět narůstá,“ uvedl Erlich.
Pivovar Bernard obhájil loňské prvenství. „V roce 1991 přežil klinickou smrt, kdy byl novými majiteli zprivatizován pět minut po dvanácté. Další významný zlom byl rok 2001, kdy do něj vstoupil belgický strategický investor, který přinesl další exponenciální rozvoj,“ uvedl Ladislav Jakl z SPP. V kategorii průmyslové pivovary skončil druhý Pivovar Kamenice nad Lipou a třetí Únětický pivovar.
Konkurence mezi minipivovary roste
Minipivovar Strahov, který zvítězil mezi provozy s roční produkcí do 10 tisíc hektolitrů, byl otevřen už v roce 2000 a podle SPP patří mezi nejúspěšnější české pivovary vůbec. Konkurence mezi minipivovary každým rokem roste. Letos jich dosud vzniklo 15, loni 22, jen v Praze jich je kolem 50, řekl předseda. Druhý mezi minipivovary skončil Pivovar Volt z Jablonce nad Nisou a třetí Pivovar Ovipistán z Ledců na Královéhradecku.
Jako nejlepší světlé výčepní pivo vyhodnotilo sdružení Bernard Desítku. „Podle české desítky se pozná mistr sládek. Každá mírná chyba při výrobě se hned projeví na chuti,“ uvedl Jakl. Mezi světlými ležáky, což je podle pivařů „nejprestižnější dvanáctka“, zvítězil Sváteční ležák s jemnými kvasnicemi z pivovaru Bernard. Mezi silnými pivy s více než 13 stupni získalo nejvíc bodů pivo F. L. Věk z Pivovaru Rampušák z Dobrušky.
Za máslo si lidé v říjnových slevách meziročně připlatili 43 procent. Kilogram stál průměrně 207,60 koruny, což v přepočtu na běžnou kostku o 250 gramech činilo zhruba 52 korun. Vyplývá to z analýzy akčních letáků sedmi největších obchodních řetězců v ČR od společnosti Česká distribuční. Cena se podle ní výrazněji zvedla také za balení deseti vajec, a to ve srovnání s loňskem o 14 procent na v průměru 30,23 koruny.Nejen máslo. Čechům zdražilo také lahvové pivo
Money
Oceněna byla i tmavá a polotmavá spodně kvašená piva. Zvítězil Svatý Norbert Dark lager z Pivovaru Strahov. Mezi pšeničnými pivy vyhrál Primátor Weizen z náchodského Primátora. Mezi světlými svrchně kvašenými pivy (kategorie pivních stylů IPA, APA, NEIPA, belgická klášterní piva a další) vyhrál Volt Baterka z jabloneckého Voltu, ve tmavých a polotmavých svrchně kvašených piechy (typy Porter, Stout či Ale) byl nejlepší The Darkness ze sokolovského Permona. A nejlepší kyselé pivo Raspberry Sorbet vyrábí podle hodnotitelů pražský Pivovar Siberria.
Létajícím pivovarem roku je pražský Pivovar Chroust. „Konkurence stále roste, k dnešnímu dni u nás existuje na 150 létajících pivovarů,“ uvedl Erlich. Tyto pivovary vaří v pronajatých provozech, nemají vlastní výrobní zařízení, jen svoji značku a i recepturu.
Sládkem roku za celoživotní dílo ve prospěch českého pivovarnictví je podle SPP osmašedesátiletý emeritní vrchní sládek Prazdroje Václav Berka, který se v posledních letech hodně věnoval školení výčepních.
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.