Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Plán záchrany ostravské huti se zhroutil. Liberty hledá kupce

Huť Liberty Ostrava
ČTK
 ČTK

Hutní podnik Liberty Ostrava ustupuje od preventivní restrukturalizace a žádá soud o reorganizaci podle insolvenčního zákona. Zahájí kroky směřující k prodeji ostravských provozů.

Reklama

Současné finanční ztráty ostravské huti činí denně přibližně milion eur, tedy v přepočtu asi 25 milionů korun. Liberty Ostrava to ve středu oznámila v tiskové zprávě. Zda na sebe podala insolvenční návrh, firma neuvedla. Ze zprávy vyplývá, že zaměstnancům zřejmě nebude vyplácet mzdy. I s dceřinými firmami má Liberty Ostrava přibližně 5100 zaměstnanců.

„V rámci procesu bude mít podnik čas na přípravu, projednání a schválení reorganizačního plánu u soudu, který bude na celý proces dohlížet. Za těchto nových právních podmínek bude Liberty nadále provozovat několik výrobních linek, které dokážou pokrýt své vlastní náklady, a poskytne zaměstnancům podporu při podávání žádostí o uspokojení mzdových nároků v rámci státního systému ochrany zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele,“ uvedla Liberty.

Sanjeev Gupta

Guptovo ocelářské impérium je v problémech. A nejen v Česku

Ocelářská společnost Liberty Steel se potýká s problémy od pádu jejího hlavního věřitele Greensill Capital v roce 2021. Kromě Česka, kde vlastní Liberty Ostrava, čelí hospodářskému poklesu a dluhům také v Británii nebo Rumunsku.

Přečíst článek

Reklama

Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že informace jsou pro něj nové a zatím je nechce komentovat. „Hledáme možnosti jak pomoct zaměstnancům, pokud se výplata zpozdí,“ řekl pouze.

Ostravská huť patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Už delší dobu má potíže platit závazky a od prosince, kdy jí firma Tameh Czech zastavila dodávky energií, většina jejích provozů stojí. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma. Před věřiteli, kterých je okolo 1300, chrání huť moratorium vyhlášené soudem. Liberty už dříve uvedla, že ke konci února eviduje celkové závazky zhruba za 16,4 miliardy korun.

Věřitelům Liberty předložila restrukturalizační plán. Podle firmy ho věřitelé schválili, teď se čekalo, až ho schválí i soud. V návrhu restrukturalizačního plánu Liberty mimo jiné uvedla, že k financování restrukturalizace by využila výtěžek z prodeje nepotřebného množství emisních povolenek. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) ale na konci dubna řekl, že neočekává, že by ministerstvo Liberty bezplatné emisní povolenky v nejbližších dnech udělilo.

Huť Liberty Ostrava

Liberty Ostrava předložila nerealistický restrukturalizační plán

Restrukturalizační plán Liberty Ostrava, který byl 10. března předložen věřitelům Liberty Ostrava k hlasování, vyvolává vážné obavy.

Přečíst článek

„Plán preventivní restrukturalizace společnosti Liberty Ostrava byl extrémně zatížen mnoha vnějšími faktory, zejména pokračujícím zhoršováním tržních podmínek v Evropě a zpožděním v přidělování emisních povolenek, které podniku náležejí, od českých úřadů, a to na neurčito. Tyto vlivy způsobují, že Liberty Ostrava již nemůže splnit podmínky původního plánu,“ sdělila firma.

Emisní povolenky umožňují vypouštět do ovzduší oxid uhličitý. Platí je uhelné elektrárny či průmyslové podniky a lze s nimi obchodovat. Stát povolenky hutím přiděluje jako podporu českého ocelářství.

V roce 2019, kdy ji Liberty kupovala od ArcelorMittalu, disponovala huť emisními povolenkami v hodnotě asi 5,6 miliardy korun, které si předtím šetřila na financování modernizace. Nový majitel ale s povolenkami začal obchodovat a prodal je.

Výrobní závod Liberty Ostrava v Ostravě-Kunčicích

PŘEHLED: Deset mýtů a faktů o aktuální situaci v Liberty Ostrava

Od konce roku 2023 jsou tisíce zaměstnanců Liberty Ostrava a TAMEH Czech doma na překážkách ze strany zaměstnavatele, protože Liberty zastavila výrobu. Musela tak učinit, protože dlouhodobě neplatila za odběr energií svému dodavateli energií, společnosti TAMEH Czech. Situace je velice nepřehledná a složitá. Přes veškerá pozitivní prohlášení Liberty to spíše vypadá, že realita je jiná. Přinášíme vám vysvětlení aktuální situace.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme