Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Plyn z Ruska odebírat nepřestaneme, uvedl v Petrohradu maďarský ministr zahraničí Szijjártó

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó
ČTK
 ČTK

Maďarsko je spokojeno se spoluprací s Ruskem v dodávkách zemního plynu a nemá v plánu přestat jej od Moskvy nakupovat. A to navzdory tlaku, který je na Maďarsko v tomto ohledu vyvíjen. Na ekonomickém fóru v Petrohradu to řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Reklama

Zatímco země západní Evropy vyvíjejí úsilí, aby se od ruského plynu odpoutaly, Maďarsko na základě 15leté smlouvy podepsané v roce 2021 dostává z Ruska 4,5 miliardy metrů krychlových plynu ročně. Szijjártó dodal, že pro Maďarsko je prioritou zajistit dodávky plynu, který potřebuje, bez ohledu na politické nebo ideologické tlaky.

Do Maďarska teď plyn teče hlavně prostřednictvím plynovodu Turkstream, který Moskvě umožňuje obejít Ukrajinu při přepravě ruského plynu do jižní Evropy.

Maďarsko je jediným členem Evropské unie, jehož lídr, premiér Viktor Orbán, udržuje od ruské invaze na Ukrajinu z února 2022 přátelské vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, uvedla agentura Reuters.

Slovenský premiér Robert Fico

„Vše při starém“. Fico nevyužil proslovu ke zklidnění situace ve společnosti, píší slovenská média

Slovenský premiér Robert Fico nevyužil šanci ke smíru, píší některá slovenská média o prvním veřejném projevu Fica po květnovém pokusu o jeho atentát. Podobně už ve středu reagovali představitelé slovenské opozice.

Přečíst článek

Reklama

Český premiér Petr Fiala dříve uvedl, že Česká republika se brzy úplně zbaví závislosti na energetických surovinách z Ruska. V případě dodávek plynu je podle něj téměř hotovo, po rozšíření ropovodu TAL v příštím roce to očekává rovněž u dodávek ruské ropy a také postupné nahrazení ruského jaderného paliva.

Česko má nyní k dispozici kapacity zkapalněného zemního plynu (LNG) v nizozemském Eemshavenu, kde má do roku 2027 asi tři miliardy metrů krychlových plynu ročně. Česká vláda se také zajímá o vznikající terminál na LNG na německém ostrově Rujána v Baltském moři, který je infrastrukturně výhodný. Region je totiž spojen se Saskem plynovodem OPAL, na který je produktovodem Gazela napojeno Česko. Ruský plyn v minulosti tvořil téměř 97 procent dodávek do Česka.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme